Londra ameninţă cu acţiuni unilaterale asupra protocolului nord-irlandez

Publicat:

Guvernul britanic a avertizat joi că nu va avea ”altă opţiune decât să acţioneze” unilateral dacă Uniunea Europeană nu dă dovadă de ”flexibilitatea necesară” pentru relaxarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, în timp ce Bruxellesul a calificat o astfel de ”acţiune unilaterală” drept inacceptabilă, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Situaţia din Irlanda de Nord este pentru Regatul Unit o chestiune de securitate şi pace internă”, a subliniat ministrul britanic de externe Liz Truss într-o discuţie telefonică cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.


Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

”Dacă UE nu arată flexibilitatea necesară pentru a contribui la soluţionarea acestor probleme, atunci, ca guvern responsabil, noi nu vom avea altă opţiune decât să acţionăm”, a adăugat Liz Truss, conform unui comunicat emis de Foreign Office.

În replică, comisarul Maros Sefcovic a avertizat că o ”acţiune unilaterală” a Londrei care ar consta ”efectiv în neaplicarea unui acord internaţional” ar fi pentru UE ”inacceptabilă” şi ”ar submina încrederea între UE şi Regatul Unit”, precum şi pacea în Irlanda de Nord.

Guvernul condus de Boris Johnson doreşte să renegocieze în profunzime protocolul semnat odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, în timp ce Bruxellesul se arată dispus să accepte numai anumite ajustări.

Cum negocierile care se desfăşoară de mai multe luni nu au condus la niciun progres, Londra a ameninţat deja că ar putea suspenda unilateral o parte a textului, ceea ce ar putea declanşa represalii comerciale severe din partea UE.

Conform protocolului, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda membră a UE, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Mai mult, potrivit Londrei, apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări.

Disputa paralizează în prezent şi instituţiile nord-irlandeze. Unioniştii formaţiunii DUP, acum a doua forţă politică în Adunarea locală după victoria naţionaliştilor din Sinn Fein, refuză să împartă puterea cu aceştia din urmă dacă nu sunt eliminate controalele vamale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

Conform cotidianului The Times, în lipsa unor progrese în tratativele cu UE, ministrul Liz Truss intenţionează să acţioneze chiar de săptămâna viitoare, în special prin suspendarea controalelor obligatorii asupra produselor venite din Marea Britanie şi destinate consumului intern în Irlanda de Nord.

Potrivit unui purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, ”nu a fost luată nicio decizie” şi discuţiile cu Bruxellesul vor continua în zilele următoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război Economia Federației Ruse a făcut față până în prezent nenumăratelor sancțiuni, iar Fondul...

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: ‘Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili’

Cum se amestecă Rusia în alegerile din România. Expert: 'Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili' Federația Rusă caută și, de multe ori, reușește să...

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.