Londra anunţă că forma unui acord Brexit cu UE este acum foarte clară

Publicat:

Forma unui posibil acord privind Brexitul este acum clară, astfel că tratativele dintre Londra şi Uniunea Europeană se află într-un punct esenţial, a apreciat luni ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters, potrivit agerpres.

”Am făcut schimb de opinii despre multe detalii şi forma unui acord este acum foarte clară”, a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru postul de radio BBC, înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prevăzută pentru luni în Luxemburg.


Citeşte şi: Trump dă undă verde pentru folosirea petrolului din rezervele americane şi ameninţă cu o ripostă dură

”Cred că este o bornă importantă, prim-ministrul construieşte pe baza discuţiilor anterioare pe care le-am avut după ce şi-a început mandatul. Cererile noastre sunt foarte clare: dorim eliminarea antidemocraticei ‘plase de siguranţă’ şi vrem să fim capabili să ducem viitoarea noastră relaţie către cel mai bun acord de comerţ liber”, a adăugat Raab.

El şi-a exprimat speranţa că la Summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie va fi parafat un acord între Londra şi Bruxelles şi a precizat că ţara sa va părăsi blocul comunitar la 31 octombrie chiar şi în absenţa unui acord.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu zece zile o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson a răspuns însă că ar prefera să fie “mort într-un şanţ”, decât să ceară o nouă amânare.

Citeşte şi: Avion PRĂBUŞIT peste un cartier de case din Columbia! (VIDEO) Cel puţin 7 oameni au murit

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat la 12 septembrie că UE “nu are motive” de a fi optimistă privind şansele de a ajunge la un acord de divorţ înainte de summitul european de la jumătatea lui octombrie.

Londra respinge soluţia aşa-numită “plasa de siguranţă”(“backstop”), care nu poate lipsi în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână “într-un spaţiu vamal unic” cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.