X

Londra are în vedere o aliniere temporară la unele reguli ale UE în cazul ”improbabil” al absenţei unui acord privind Brexit-ul

Londra s-a declarat joi dispusă să se alinieze temporar la unele reguli ale Uniunii Europene, în special în domeniul medicamentelor, pentru a asigura fluidizarea schimburilor în cazul ”improbabil” al absenţei unui acord privind Brexit-ul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Guvernul britanic a publicat joi primele 25 de note tehnice, dintr-un total de circa 80, prevăzute până la sfârşitul lui septembrie, indicând parcursul ce trebuie urmat de către cetăţeni şi mediul de afaceri în cazul absenţei unui acord cu UE pentru reglementarea ieşirii ţării din blocul comunitar, programată pe 29 martie 2019.

Citește și : Germania nu va mai expulza solicitanţi de azil uiguri în China

Fără un acord comercial, Regatul Unit va fi nevoit să aplice regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce înseamnă bariere vamale şi tarifare.

Londra şi Bruxellesul speră să ajungă la un acord până la summitul UE din octombrie pentru a putea organiza retragerea regatului din blocul comunitar, dar negocierile bat pasul pe loc, provocând temeri în legătură cu absenţa acordului, o eventualitate considerată totuşi ”improbabilă” de către ministrul britanic însărcinat cu Brexit-ul, Dominic Raab, într-un discurs la Londra.

”Vom creşte ritmul şi intensitatea negocierilor noastre şi cred că un acord bun este la îndemâna noastră”, a dat asigurări ministrul, care se va întâlni din nou, săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier.

Obţinerea unui acord cu UE privind ieşirea regatului din UE ”rămâne prioritatea noastră”, a dat asigurări Raab, precizând că “aproximativ 80% din acordul de retragere din blocul comunitar a fost aprobat”, îndeosebi în ce priveşte factura plecării din UE şi drepturile expaţilor, dar nu şi problema spinoasă privind viitoarea frontieră dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Dar, pentru că ”nu există un acord în legătură cu nimic atât timp cât nu există un acord în legătură cu totul”, Londra estimează că că este necesar de a contracara eventualitatea unei absenţe a unui acord publicând note ”practice şi proporţionate” ce au drept scop “de a evita, de a atenua sau de a gestiona riscul oricărei perturbări potenţiale pe termen scurt”, a explicat Dominic Raab.

”Scopul nostru în primul rând este de a facilita continuitatea şi buna desfăşurare a afacerilor, transporturilor, infrastructurilor, cercetării, programelor de ajutor şi a fluxurilor de finanţare provenite anterior din UE”, a spus Raab.

”În unele cazuri, aceasta înseamnă luarea de măsuri unilaterale pentru a menţine cea mai mare continuitate posibilă pe termen scurt, în cazul absenţei acestui acord, chiar dacă UE nu o face la rândul său”, a adăugat el.

Raab a menţionat exemplul alinierii temporare la UE în domeniul medicamentelor, recunoscând testele pe loturi de medicamente produse în UE, cerând Bruxellesului să facă la fel pentru medicamentele produse în Regatul Unit.

Citește și : Naţiunile Unite denunţă restricţiile impuse de unele ţări din America Latină la primirea refugiaţilor din Venezuela

Londra are deja stocuri de securitate pentru trei luni ”pentru mai mult de 200 de medicamente”, în scopul de a face faţă unor eventuale perturbări în aprovizionare, a subliniat anterior Raab la BBC, precizând că lucrează împreună cu industria farmaceutică pentru realizarea de stocuri suplimentare pentru şase săptămâni.

Ministrul britanic a ţinut să liniştească în legătură cu faptul că nu va exista riscul unei penurii alimentare după Brexit. ”Noi am prezentat măsuri practice pentru a atenua orice risc de perturbare a aprovizionărilor”, din care 30% provin din UE şi 20% din restul lumii, iar cealaltă jumătate este asigurată în cadrul Regatului Unit, îndeosebi ”recunoscând normele alimentare europene”.

În schimb, britanicii trebuie să se aştepte la ”o creştere a costurilor (bancare) şi la proceduri mai lente” pentru tranzacţiile lor cu continentul sau pentru achiziţiile lor online, avertizează guvernul.

Întreprinderile care fac comerţ cu UE se pot aştepta şi ele la o creştere a costurilor lor şi a documentelor administrative.

Odată ieşiţi din UE, ”vom fi liberi să ne abatem” de la regulile comune, a afirmat Raab. ”Dar nu o vom face decât atunci când vom fi gata: în condiţiile noastre, în interesul naţional al Regatului Unit, când este momentul potrivit pentru poporul britanic”, a conchis ministrul.

Tags: acordbrexitbruxelleslondraOMCregulisummitUE
Categorii: Diaspora