X

Londra cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a dezbate concluziile anchetei OIAC în cazul Skripal

Marea Britanie a cerut joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a dezbate concluziile anchetei Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind agentul neurotoxic utilizat pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei), relatează AFP, conform agerpres.

Reuniunea ar trebui să aibă loc în această săptămână, a precizat misiunea britanică la Naţiunile Unite, în urma anunţului OIAC potrivit căruia analizele de laborator ‘confirmă descoperirile Regatului Unit în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic utilizat la Salisbury’ pe 4 martie.

Citește și : Polonia : Varşovia va aloca peste 7 miliarde de euro pentru combaterea contaminării atmosferice

Substanţa chimică are un ‘grad înalt de puritate’, a precizat OIAC, fără a stabili responsabilitatea în cazul acestui incident. Consiliul Executiv al organizaţiei se va reuni pe 18 aprilie pentru a analiza acest dosar.

Londra a identificat substanţa ca fiind un agent neurotoxic din familia Noviciok şi a pus pe seama Moscovei responsabilitatea pentru acest atac.

Premierul britanic Theresa May a declarat în 12 martie că Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de tip militar din grupul de agenţi Noviciok, dezvoltat de Uniunea Sovietică în perioada 1970-1980.

Tags: marea britanieNoviciokOIACONUSalisburySerghei SkripalTheresa May
Categorii: Diaspora