Londra iniţiază negocierile pentru aderarea la Parteneriatul Trans-Pacific după încheierea tranziţiei post-Brexit

Publicat:

Premierul britanic Boris Johnson şi secretarul său pentru comerţ internaţional Liz Truss au anunţat miercuri iniţierea tratativelor cu Australia şi Noua Zeelandă pentru încheierea unui acord comercial aplicabil după 31 decembrie, când Regatul Unit încheie perioada de tranziţie post-Brexit, dorind de asemenea să se alăture unui acord lărgit al Parteneriatului Trans-Pacific, relatează agenţiile Reuters şi EFE, scrie agerpres.

Într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter, premierul Johnson a evidenţiat marea cantitate de mărfuri ce sunt comercializate între Regatul Unit, Australia şi Noua Zeelandă chiar şi în condiţiile inexistenţei unui acord de liber schimb în prezent.


Citește și : Primarul Londrei își TAIE singur din salariu

”Astăzi ne anunţăm intenţia de a urmări aderarea la Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), una dintre cele mai largi zone comerciale ale lumii”, a declarat secretarul său britanic pentru comerţ internaţional Liz Truss.

În prezent, acest acord comercial reuneşte 11 state, respectiv Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei. Odată ce va fi deplin implementat, acest acord de liber schimb va reprezenta o piaţă de 495 de milioane de consumatori şi 13,5% din PIB-ul global.

Potrivit lui Liz Truss, obţinerea unui acord cu ”vechii prieteni” Australia şi Noua Zeelandă va permite ”atingerea obiectivelor Brexitului”. ”Pivotarea către Asia-Pacific ne va diversifica schimburile comerciale, ne va creşte rezilienţa lanţurilor de aprovizionare şi va diminua vulnerabilitatea Regatului Unit în faţa şocurilor economice şi politice în anumite părţi ale lumii”, explică oficialul britanic.

Citește și : Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, condamnat la patru ani de închisoare în Franţa

Guvernul de la Londra negociază de asemenea acorduri de liber schimb cu SUA şi Japonia care să fie aplicabile după 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit în care Regatul Unit trebuie să aplice regulile Uniunii Europene.

Continuă şi negocierile pentru un acord de liber schimb cu UE, dar acestea decurg anevoios, guvernul de la Londra refuzând solicitarea Bruxelles-ului ca în cadrul viitoarei lor relaţii Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar în domenii precum concurenţa, mediul sau fiscalitatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.