X

Londra își îndeamnă cetățenii să plece imediat din Myanmar

Marea Britanie îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Myanmar, în sfaturi de călătorie actualizate, difuzate vineri şi citate de DPA, potrivit agerpres.

“Tensiunea politică şi tulburările sunt larg răspândite de când armata a luat puterea şi nivelurile de violenţă sunt în creştere”, notează Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare.

Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Biroul notează de asemenea că internetul este oprit pe timp de noapte din ordinul armatei şi banii devin din ce în ce mai dificil de accesat, băncile fiind închise şi bancomatele nefuncţionale.

Cetăţenii britanici sunt sfătuiţi să părăsească ţara prin mijloace comerciale, cu excepţia unei “nevoi urgente” de a rămâne. Deşi armata din Myanmar (fostă Birmania n.r.) a suspendat zborurile comerciale normale de pasageri, curse de transport al ajutoarelor sunt disponibile şi majoritatea pot fi rezervate comercial.

Cei care nu pot pleca sunt sfătuiţi să rămână acasă în siguranţă, evitând mulţimile când trebuie să părăsească locuinţa din motive esenţiale.

De la lovitura de stat militară la începutul lunii februarie, proteste în masă zilnice au avut loc în Myanmar. Protestatarii cer eliberarea liderei de facto Aung San Suu Kyi şi reinstalarea guvernului ei civil.

Militarii încearcă tot mai mult să suprime rezistenţa.

Apelurile internaţionale şi sancţiunile impuse generalilor, inclusiv de SUA şi Marea Britanie, nu au avut până acum niciun efect.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Potrivit estimărilor Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţi Politici (AAPP), o organizaţie non-profit din Myanmar, peste 60 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor şi aproximativ 1.900 arestate.

Citând o analiză a 50 de videoclipuri, Amnesty International a declarat că junta militară din Myanmar foloseşte în mod deliberat arme letale împotriva participanţilor la protestele paşnice în ceea ce înseamnă “execuţii extrajudiciare”.

Tags: Amnesty InternationalAsociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţi Politici (AAPP)Aung San Suu Kyimarea britanieMyanmar
Categorii: Știrile zilei