Londra îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina în contextul tensiunilor cu Rusia

Publicat:

Marea Britanie şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi a reiterat că orice incursiune din partea Rusiei pe teritoriul statului vecin ar constitui o “eroare strategică”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Problema este că Rusia a concentrat forţe la frontiera ucraineană”, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss, în cadrul unei intervenţii la o reuniune a think-tank-ului Chatham House din Londra.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

“Ar fi o eroare strategică pentru Rusia să comită o incursiune în Ucraina”, a declarat ea. “Problema nu este Ucraina, problema este respectul Rusiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat şefa diplomaţiei britanice.

Liz Truss urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi va prezida la sfârşitul acestei săptămâni o reuniune a miniştrilor de externe din G7 ( Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii), a cărui preşedinţie prin rotaţie o exercită în prezent Regatul Unit.

“Marea Britanie acordă deja sprijin în materie de securitate şi apărare Ucrainei”, a menţionat ea. “Spunem foarte clar că suntem de partea Ucrainei în faţa unei astfel de agresiuni”, a adăugat Liz Truss a doua zi după o întâlnire în format virtual între preşedinţii american şi rus.

Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin cu “sancţiuni severe” economice dacă armata rusă invadează Ucraina, în timp ce preşedintele rus a cerut, fără succes, garanţii pentru îngheţarea extinderii NATO spre estul Europei.

De altfel, preşedintele rus i-a spus lui Biden că NATO, nu Rusia, este responsabilă de actuala tensiune militară în jurul Ucrainei, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de EFE, după summitul virtual dintre cei doi lideri.

“Nu trebuie ca întreaga responsabilitate să fie pusă pe umerii Rusiei pentru că tocmai NATO este cea care desfăşoară încercări periculoase de colonizare a teritoriului ucrainean şi îşi sporeşte potenţialul militar la graniţele noastre”, a afirmat liderul rus, potrivit aceluiaşi comunicat.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

Putin a răspuns astfel la afirmaţiile lui Joe Biden despre natura presupus “ameninţătoare”a mişcărilor de trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene şi sancţiunile pe care SUA şi aliaţii lor sunt dispuse să le adopte în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei.

În consecinţă, Putin a declarat că Rusia este interesată serios în a obţine garanţii juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est şi desfăşurarea de sisteme de armament ofensiv în ţările vecine Rusiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.