X

Londra nu va putea ‘ignora întrebările legitime’ adresate de Moscova (Lavrov)

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cerut joi o ‘anchetă substanţială şi responsabilă’ privind otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, avertizând că Londra nu va putea ‘să ignore întrebările legitime’ adresate de Rusia, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu va fi posibil să se ignore întrebările legitime pe care le punem, cum a confirmat conferinţa Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) convocată de către Rusia’, a declarat el într-un discurs la Moscova, la o zi de la o reuniune a OIAC şi la câteva ore de la cea a Consiliului de Securitate al ONU privind acest dosar la originea unor tensiuni mari între Rusia şi Occident.

Citeşte şi: Un avion militar s-a prăbuşit în Coreea de Sud 

‘Insistăm să aibă loc o anchetă substanţială şi responsabilă, în deplină conformitate cu dispoziţiile convenţiei OIAC’, a adăugat el.

Cele 41 de state membre OIAC au respins totuşi miercuri propunerea rusă de a efectua o anchetă comună între Londra şi Moscova privind otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, găsiţi în stare de inconştienţă pe 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) şi spitalizaţi de atunci.

Londra atribuie Rusiei acest caz de otrăvire cu un agent neurotoxic de fabricaţie militară, dar Moscova dezminte categoric aceste acuzaţii. Cazul a provocat un val de expulzări reciproce fără precedent între Rusia şi ţările occidentale, implicând în total aproape 300 de diplomaţi.

Citeşte şi: Cadou de Paşte. SUA pregătesc sancţiuni dure pentru oligarhii ruşi

‘A trecut mult timp de când am văzut o asemenea ignoranţă a eticii diplomatice, a dreptului internaţional. Vreau sa subliniez că vom continua să răspundem în mod corespunzător atacurilor ostile, dar că dorim de asemenea să stabilim adevărul’, a continuat şeful diplomaţie ruse. ‘Încă o dată, cerem colegilor noştri să analizeze cu sinceritate problemele dreptului internaţional (…) Suntem pregătiţi pentru o cooperare, aşa cum a reiterat ieri preşedintele Vladimir Putin’, a adăugat el.

Aflat la Ankara, pentru o întâlnire cu omologii săi iranian şi turc, preşedintele rus a declarat miercuri că speră că ‘bunul simţ va prevala şi nu se vor mai aduce prejudicii imense relaţiilor internaţionale’.

Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU joi, la 19:00 GMT, în legătură cu cazul Skripal, a anunţat miercuri ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia.

Tags: marea britanieOrganizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)rusiaSerghei LavrovSerghei Skripal
Categorii: Știrile zilei