Londra recomandă navelor britanice să rămână ‘în afara zonei’ strâmtorii Ormuz pentru o ‘perioadă provizorie’

Publicat:

Regatul Unit a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ”în afara zonei” strâmtorii Ormuz pentru o “perioadă provizorie” după ce Iranul a capturat un petrolier care naviga sub pavilion britanic, potrivit agerpres.

“Rămânem profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertăţii navigaţiei internaţionale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.


Citește și : 50 de migranţi au intrat ‘în mod ilegal’ în Spania din Maroc, la Melilla

Petrolierul britanic Stena Impero a fost reţinut şi percheziţionat vineri de forţa navală a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, pentru “nerespectarea codului maritim internaţional”, potrivit unui comunicat oficial.

Anunţul acestei sechestrări a venit la câteva ore după decizia Curţii Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1.

Această navă a fost reţinută la data de 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzaţie şi denunţă un act de “piraterie”. Marţi, liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va răspunde “la momentul şi locul potrivit” la acest act de “răutate”.

Într-un tweet publicat sâmbătă, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că situaţiile celor două petroliere nu sunt comparabile şi a subliniat că reţinerea Grace 1 a fost “legală”.

“Ce s-a întâmplat ieri în Golf arată semne îngrijorătoare că Iranul poate alege o cale periculoasă de comportament ilegal şi destabilizator”, a regretat Hunt.

“Acţiunea noastră va fi prudentă, dar fermă”, a avertizat el.

“Nu căutăm opţiuni militare, căutăm un mod diplomatic de rezolvare a situaţiei”, a declarat el vineri seara, la Sky News.

Regiunea Golfului Persic şi strâmtoarea Ormuz se află în centrul unor tensiuni geopolitice aprinse, pe fondul luptei de putere între Iran şi Statele Unite, care şi-au întărit desfăşurarea militară.

Săptămâna trecută, executivul britanic a ridicat la maxim nivelul de alertă în apele teritoriale ale Iranului pentru navele britanice şi a făcut recomandări de securitate companiilor care operează în regiune.

Strâmtoarea Ormuz este tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.