X

Londra şi-a adaptat infrastructurile la lupta împotriva terorismului

Autorul atacului cu maşina comis marţi în apropierea sediului parlamentului britanic din Londra şi-a încheiat cursa în bariere de protecţie ridicate în jurul clădirii după atacuri precedente: capitala britanică şi-a adaptat infrastructurile la lupta împotriva terorismului, relatează AFP, potrivit agerpres.

“De la începutul anilor ’90, Londra a luat măsuri în materie de securitate antiteroristă urbană”, a declarat profesorul Jon Coaffee, de la Departamentul de Studii Politice şi Internaţionale din cadrul Universităţii din Warwick.

Citește și : Lavrov: Sancţiunile americane împotriva Turciei şi Rusiei sunt parte a unei „politici nelegitime”

Prin urmare, oraşul a fost dotat cu un set de echipamente numite “inel de oţel”. Acestea sunt bariere metalice la care se adaugă puncte de control plasate strategic, borne de acces în locuri considerate sensibile şi supravegherea video întărită. Prezenţa poliţiei este, de asemenea, mai vizibilă în momente de ameninţare crescută.

Acest dispozitiv poate fi desfăşurat în anumite locuri cu ocazii speciale, aşa cum a fost cazul în jurul reşedinţei ambasadorului american, care urma să-l primească pe preşedintele Donald Trump în timpul vizitei sale în capitala britanică în iulie.

Vizat marţi, districtul Whitehall, unde se află sediul guvernului precum şi mai multe ministere şi Palatul Westminster, a fost supus unor măsuri suplimentare, cu borne anticoliziune, bariere ascunse sub balustrade şi, mai vizibil, bariere din oţel în jurul sediului Parlamentului, special concepute pentru a preveni atacuri cu camioane.

Aceste măsuri au început să fie puse în aplicare în urma atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA şi din 7 iulie 2005 de la Londra din cauza temerilor de atacuri în locuri publice.

“Atacurile teroriste cu vehicule comise în ultimii ani evidenţiază ameninţările nesfârşite cu care se confruntă oraşele şi nevoia unui răspuns pe măsură”, a explicat profesorul Jon Coaffee.

Citește și : Planul pentru Brexit al Theresei May, ar putea fi contestat din nou din partea propriului partid

De la atacul de pe Podul Westminster, soldat cu cinci morţi în martie 2017, au fost instalate blocuri de beton sau bariere metalice pe poduri, la intrarea în spaţii publice sau în faţa infrastructurilor din transport.

În jurul Palatului Buckingham au apărut arcuri galbene pe trotuare şi au fost instalate bariere la castelul Windsor, reşedinţa familiei regale situată la vest de Londra.

Începând cu 2014, în City-ul londonez patrulează poliţişti în civil sau în uniformă, în cadrul dispozitivului Project Servator. Acest dispozitiv, care se bazează, de asemenea, pe vigilenţa locuitorilor şi comercianţilor, care sunt instruiţi să semnaleze orice element anormal, a fost preluat în prezent şi de alte servicii de poliţie de pe teritoriul Regatului Unit.

Tags: atacbariere de protecţieJon Coaffeelondraterorism
Categorii: Diaspora