X

Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Regatul Unit şi Germania au cerut luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situaţia din Sudan după ce violenţele militare din Khartoum de luni s-au soldat cu peste 30 de morţi, conform unor surse diplomatice citate de AFP, preluate de agerpres.

Reuniunea cu uşile închise ar urma să aibă loc în cursul zilei de marţi.

Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Mai devreme în cursul zile de luni, secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat într-un comunicat de presă utilizarea excesivă a forţei de către autorităţile sudaneze împotriva protestatarilor şi a solicitat iniţierea unei anchete independente.

Guterres s-a declarat de asemenea “alarmat” de informaţiile potrivit cărora forţele de securitate sudaneze au deschis focul în incinta unui spital din capitala Khartoum.

“Ceea ce este clar pentru noi este că a existat o utilizare excesivă a forţei asupra civililor de către forţele de securitate. Au murit oameni şi mai multe persoane au fost rănite”, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general al Naţiunilor Unite, Stéphane Dujarric.

Guterres a cerut autorităţilor sudaneze să faciliteze desfăşurarea unei anchete independente şi să se asigure că persoanele responsabile de incident vor da socoteală. A reiterat, totodată, apelul la reluarea negocierilor în vederea unui transfer paşnic al puterii de la regimul militar către civili.

Citește și : Trump, informat de Moscova despre retragerea majorităţii personalului rus desfăşurat în Venezuela

Într-un comunicat separat, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a deplâns, la rândul său, “utilizarea excesivă a forţei”, în special utilizarea de “gloanţe adevărate” împotriva manifestanţilor.

“Cer forţelor de securitate să pună capăt imediat acestor atacuri şi să garanteze tuturor accesul în siguranţă şi fără piedici la îngrijiri medicale”, a cerut Michelle Bachelet.

Consiliul militar de tranziţie a luat puterea în Sudan după înlăturarea de către armată a preşedintelui Omar al-Bashir, ca urmare a unui protest popular mai puţin obişnuit. Manifestanţii cer acum transferul puterii către un regim civil. 

Tags: Antonio GuterresConsiliul de Securitate al ONUgermaniaKhartoummarea britanieMichelle BacheletOmar al-BashirONUStephane DujarricSudan
Categorii: Știrile zilei