Londra şi Berlinul cer eliberarea imediată a celor doi jurnalişti încarceraţi în Myanmar

Publicat:

Comisarul german pentru drepturile omului a catalogat condamnarea celor doi jurnaliști Reuters în Myanmar drept “regres sever” pentru libertatea presei în țara din sud-estul Asiei, informează Reuters, potrivit mediafax.

Baerbel Kofler, comisarul pentru drepturile omului al guvernului german, a declarat că a fost consternată să audă vestea și și-a exprimat îngrijorarea că această condamnare ar putea intimida alți jurnaliști. “Cei doi jurnaliști … nu au făcut decât să susțină căutarea adevărului în Rakhine”, a spus ea.


Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

Un judecător din Myanmar i-a găsit luni vinovați pe Wa Lone și pe Kyaw Soe Oo de încălcarea unei legi cu privire la secretele de stat și i-a condamnat la șapte ani de închisoare.

În urmă cu scurt timp Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată și necondiționată a celor doi jurnaliști Reuters.

La rândul ei, Marea Britanie a cerut eliberarea imediată a celor doi jurnaliști Reuters condamnați luni la șapte ani de închisoare în Myanmar, pentru investigarea în 2017 a violențelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, spunînd ca verdictul submineaza libertatea presei în țara respectivă.

“Așa cum a spus ambasadorul nostru din Myanmar, care a participat la audiere, suntem extrem de dezamăgiți de acest verdict și de condamnare”, a spus purtătorul de cuvânt al primului-ministru Theresa May.

“Și cerem ca jurnaliștii să fie eliberați imediat. În orice democrație, jurnaliștii trebuie să aibă libertatea de a-și desfășura activitatea fără frică sau intimidare. Acest verdict a subminat libertatea presei în Myanmar”, a adăugat acesta.

Cei doi reporteri, care investigau uciderea etnicilor musulmani Rohingya de către forțele de securitate, au pledat nevinovat.

Apărătorii libertății presei, ONU, Uniunea Europeană și alte țări, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia, au cerut achitarea jurnaliștilor.

“Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliștii Reuters Wa Lone și Kyaw Soe Oo și pentru presa de pretutindeni”, a declarat redactorul șef al Reuters Stephen J Adler.

“Nu vom aștepta în timp ce Wa Lone și Kyaw Soe Oo suferă această nedreptate și vor evalua cum vom proceda în zilele următoare, inclusiv dacă să căutăm ajutor în cadrul unui forum internațional”, a spus acesta.

Reporterii au spus instanței că doi ofițeri de poliție le-au înmânat documentele într-un restaurant din orașul Yangon, momente în care ceilalți ofițeri i-au arestat.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliție.

Verdictul vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului laureatului Nobel Aung San Suu Kyi în legătură cu o represiune a securității declanșată de atacurile insurgenților musulmani Rohingya asupra forțelor de securitate în august 2017.

Mai mult de 700.000 de musulmani Rohingya, apatrizi, au fugit de-a lungul graniței cu Myanmar cu Bangladesh, potrivit agențiilor ONU.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.