Londra, ‘surprinsă’ de Italia prin intenția sa de a negocia cu Albania un acord stil-Rwanda pe tema migranților

Publicat:

Londra, ‘surprinsă’ de Italia prin intenția sa de a negocia cu Albania un acord stil-Rwanda pe tema migranților

Miniștrii sunt luați prin surprindere, având în vedere că Roma și-a dezvăluit planuri legate de înființarea unui centru în străinătate la care să fie primite și procesate cererile eventualilor azilanți

Potrivit unor surse guvernamentale, Marea Britanie a fost “surprinsă”  de Italia prin eforturile acesteia de a negocia cu Albania un acord stil-Rwanda, scrie THE TELEGRAPH, potrivit stiripesurse.ro.

În cursul acestui an, miniștrii au revenit asupra ideii unui acord cu Albania, potrivit căruia această țară i-ar primii pe imigranții veniți prin Canalul Mânecii, astfel încât cererile de azil să fie procesate în această țară balcanică. Dar, potrivit unor surse, s-ar fi renunțat la idee din momentul când Foreign Office (Ministerul britanic de Externe, n. red.) și ambasada britanică din Tirana le-ar fi spus că demersul ar duce la un “refuz” din partea albanezilor.


Citeşte şi: Începe nebunia: Elveția vrea să legalizeze vânzarea de cocaină în scop recreațional (stiripesurse.ro)

Totuși, guvernul a fost luat prin surprindere din momentul când Roma și-a anunțat propriul plan legat de Albania, astfel încât țara să-I accepte și să- îi verifice pe azilanții sosiți pe coasta mediteraneeană a Italiei.

“Foreign Office a fost surprins în momentul anunțului, deși, din motive istorice, Italia întreține niște relații excepționale cu Albania”, a declarat o sursă.

Londra, ‘surprinsă’ de Italia prin intenția sa de a negocia cu Albania un acord stil-Rwanda pe tema migranților

O altă sursă guvernamentală a opinat că italienii ar fi  “surclasat” Regatul Unit. “Asta a provocat reală uimire și a  pus în derivă și alte planuri alternative, întrucât tratativele cu alte țări rămăseseră pe tușă”, afirmă aceleași surse.

O a treia sursă a spus că ideea unui acord cu Albania, pe tema procesării cererilor azilanților veniți pe mare, a fost “discutată”, dar nu înregistrase progrese.

În privința migranților veniți pe mare, Marea Britanie a discutat cu Albania în 2021, dar tratativele au eșuat după ce știrea a început să fie vehiculată în Regatul Unit. Ambasadorul țării, Qiriako Qirko, a declarat că guvernul albanez “nu va accepta niciodată să deschidă centre de procesare a cererilor pentru imigranții clandestini”.

În noiembrie, premierul italian, Giorgia Meloni, a anunțat că guvernul său va înființai centre de detenție în Albania, unde să poată fi verificați până la 36000 de azilanți.

Citeşte şi: Punctele cheie ale acordului privind reforma politicii UE de azil şi migraţie – Stiripesurse.md

Spre deosebire de acordul cu Rwanda, unde migranții sunt deportați și puși să ceară azil în această țară africană, Italia îi va accepta înapoi pe azilanții ale căror cereri sunt îndreptățite.

Cu ocazia unor convorbiri trilaterale, purtate cu dna Meloni și cu Rishi Sunak la sfârșitul săptămânii trecute, premierul albanez, Edi Rama, a spus că mai multe țări europene au cerut acorduri similare, ca să trimită migranți ale căror cereri să fie procesate în Albania.

“Dar am spus nu”, a mai precizat el. Cazul Italiei este unul special din cauza legăturilor istorice și culturale dintre cele două țări, a spus el. “Întotdeauna este o onoare să venim în ajutor atunci când Italia ne cere să îi întindem o mână și e un privilegiu să fim considerați un prieten deosebit al Italiei”, a subliniat el.

Londra, ‘surprinsă’ de Italia prin intenția sa de a negocia cu Albania un acord stil-Rwanda pe tema migranților

Guvernul a luat în discuție, dar a respins și alte teritorii britanice, precum Insulele Falkland și Insula Ascension, dar se presupune că tratative s-au purtat și cu alte state africane în vederea încheierii unor acorduri asemănătoare celui cu Rwanda.

Spre sfârșitul lunii noiembrie, James Cleverly, ministrul de interne, le-a spus parlamentarilor că, în cazul în care programul va intra în vigoare, sunt avute în vedere și alte state care să urmeze Rwandei în privința acceptării azilanților din Regatul Unit.

“Dacă Rwanda se retrage, ar putea apărea și alte țări candidate, astfel încât să nu fie numai Rwanda”, a declarat un parlamentar prezent la ședință.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită Dacă te uiți în jur la prietenii și familia ta - și chiar la tine...

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA China are în prezent una dintre cele mai extinse și impresionante rețele feroviare de mare...

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.