X

Londra trimite un mediator în Iran pentru eliberarea petrolierului Stena Impero

Regatul Unit a trimis un mediator în Iran pentru a discuta eliberarea petrolierului Stena Impero, sub pavilion britanic, arestat săptămâna trecută de autorităţile de la Teheran, a anunţat miercuri şeful cancelariei liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit site-ului semioficial de ştiri Tasnim, preluat de Reuters, relatează agerpres.

Mohammad Mohammadi-Golpayegani nu a dat detalii despre vizita mediatorului britanic, în schimb a făcut o remarcă ironică despre implicarea Regatului Unit în problemele iraniene, în perioada colonială. “O ţară care la un moment dat numea miniştri şi jurişti în Iran a ajuns în situaţia de a trimite un mediator şi de a pleda pentru eliberarea navei sale”, citează Tasnim.

Citeşte şi: Israelul atacă o poziţie strategică din Siria

Tensiunile între Londra şi Teheran au crescut după confiscarea navei britanice, despre care iranienii susţin că s-a ciocnit de un vas de pescuit.

Gărzile Revoluţionare iraniene au sechestrat petrolierul Stena Impero vinerea trecută, la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1. Acesta a fost arestat în 4 iulie în Gibraltar, teritoriu britanic, în urma unor suspiciuni că transportă ţiţei spre Siria, încălcând sancţiunile Uniunii Europene împotriva regimului de la Damasc. 

Citeşte şi: Echipajul unui pescador rusesc a fost ARESTAT în Coreea de Nord

Tags: ayatollahul Ali KhameneiGrace 1Iranlondramarea britanieMohammad Mohammadi-GolpayeganipetrolierStena Imperoteheran
Categorii: Sinteze