X

Londra vrea ‘cea mai apropiată cooperare posibil’ în materie de securitate cu UE

Marea Britanie vrea să-şi întărească relaţiile de politică externă şi de securitate cu Uniunea Europeană prin “cel mai apropiat acord de cooperare posibil” şi este deschisă faţă de participarea sa la o forţă europeană de intervenţie, după Brexit, a declarat David Lidington (foto), secretar de stat în cabinetul prim-ministrului Theresa May, transmite vineri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Participarea britanică la o forţă europeană de intervenţie în crize, după ieşirea Regatului Unit din Uniune, va depinde de o serie de detalii cheie, între care asigurarea controlului Londrei asupra oricărei desfăşurări a trupelor britanice, a menţionat Lidington într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

Potrivit responsabilului britanic, Londra va încerca să-şi oficializeze viitoarea cooperare cu UE în materie de politică externă, securitate şi în plan militar în cadrul unui acord, o posibilitate în acest sens fiind ca ministrul britanic de externe să participe trimestrial la reuniunile Consiliului Afaceri Externe al UE.

Întrebat dacă este în favoarea unor noi formate de cooperare între Marea Britanie şi Uniune, Lidington a atras atenţia că, “dacă UE îşi orientează permanent propunerile din negocieri către acorduri existente cu alte ţări, există riscul ca în final acest lucru să ducă la scăderea securităţii pentru toată lumea”.

Secretarul de stat britanic a apreciat totodată că principalul risc al negocierilor care au loc în prezent cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE ar fi un “divorţ” marcat de animozităţi, care ar fi pe placul Rusiei şi al celor care resping valorile şi cooperarea europene.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

Tags: brexitDavid Lidingtonmarea britanieTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora