X

Londra nu vrea frontieră ‘dură’ cu Irlanda, indiferent de rezultatul negocierilor Brexit

Marea Britanie intenţionează să evite introducerea unei ‘frontiere dure’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după ce va părăsi Uniunea Europeană, indiferent de rezultatul negocierilor cu blocul comunitar, a declarat luni ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a estimat că s-au înregistrat ‘progrese suficiente’ cu privire la termenii ‘divorţului’ de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.

Citeşte şi: După 30 de ani, saudiţii au voie să meargă din nou la cinema

David a precizat că referirea la frontiera irlandeză este ‘o declaraţie de intenţii’ mai degrabă decât o obligaţie juridică, dar a subliniat că unele dintre afirmaţiile sale pe acest subiect au fost răstălmăcite de presă.

”Desigur, acest lucru este aplicabil juridic, conform acordului privind retragerea (Marii Britanii din UE, n.r.), dar chiar dacă nu ar fi, dacă ceva ar merge rău, noi tot am căuta să asigurăm o frontieră invizibilă, fără fricţiuni”, a declarat David Davis pentru postul de radio LBC.

Citeşte şi: ORDINUL lui Putin. Armata rusă SE RETRAGE din Siria – VIDEO

Şefa executivului de la Londra, Theresa May, a precizat vineri că nu va exista o frontieră fizică – care ar presupune puncte de control şi controale vamale – între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor din ultimele zile, şi că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menţinut.

Progresele cerute de Bruxelles au vizat trei dosare prioritare: frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, reglementarea financiară a ‘divorţului’ şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

Tags: brexitcomisia europeanaDavid Davisirlandairlanda de nordlondramarea britanieTheresa May
Categorii: Diaspora