Londra vrea să pună capăt isteriei provocată de coronavirus printr-un departament de combatere a ştirilor false

Publicat:

Guvernul britanic a creat luni o celulă pentru a lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false pe subiectul noului coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noua unitate vizează să obţină o “imagine completă” a amplorii şi impactului dezinformării pentru a răspunde atunci când va fi considerat necesar, a precizat într-un comunicat Ministerul pentru Domeniul Digital, Cultură, Media şi Sport.


Citeşte şi: Arabia Saudită ÎNCHIDE toate şcolile şi îi izolează pe şiiţi

“Această sarcină cuprinde contacte regulate cu reţelele de socializare, care sunt bine plasate pentru a monitoriza interferenţele şi pentru a limita propagarea dezinformării, şi vizează să garanteze că suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi necesar”, a afirmat ministrul Oliver Dowden, citat în comunicat.

De la începutul crizei, numeroase ştiri false despre noul virus – care a făcut peste 3.800 de morţi la nivel mondial din decembrie – au devenit virale. Serviciul de fact-checking al AFP a transmis deja că noul coronavirus nu a fost creat în laborator şi apoi brevetat şi că a bea apă nu face parte dintre măsurile de prevenţie.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat cu două cuţite a fost împuşcat mortal în centrul Londrei

La rândul său, Daily Telegraph, care a făcut o listă cu mai multe mituri şi teorii ale conspiraţiei, subliniază că uscătoarele de mâini nu ucid virusul, nici măcar cele ale inventatorului britanic James Dyson, şi că a-ţi pulveriza corpul cu alcool sau clor nu te protejează de infestare. Nici consumul de usturoi nu ajută la prevenirea infestării.

Carl Bergstrom, profesor la Universitatea Washington şi specialist în dezinformarea online, a explicat recent pentru AFP că majoritatea actorilor aflaţi la originea acestor ştiri false se folosesc de epidemie pentru “a genera venituri online” prin căutarea de vizualizări, sursă de venituri din publicitate, sau prin vânzarea de produse. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat După dezbaterea electorală dezastruoasă a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump, tabăra democrată îl...

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO Președintele Volodimir Zelenski a trimis un mesaj noului șef al NATO, Mark Rutte. Liderul ucrainean i-a mulțumit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.