Londra vrea să pună site-urile de streaming pe picior de egalitate cu posturile TV

Publicat:

Guvernul britanic a anunţat miercuri lansarea unei consultări publice cu obiectivul de a supune site-urile de streaming, precum Netflix şi Amazon Prime, aceloraşi reguli care reglementează funcţionarea posturilor de televiziune, informează AFP, potrivit agerpres.

În Regatul Unit, posturile TV trebuie să se conformeze unor “norme stricte” mai ales în ceea ce priveşte protecţia telespectatorilor, a reamintit ministrul britanic al Culturii, Oliver Dowden, pentru cotidianul The Times. “Aţi putea să presupuneţi că se întâmplă la fel şi pentru serviciile video la cerere, precum Amazon Prime şi Disney+. V-aţi înşela”, a adăugat ministrul britanic.


Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie

Posturile TV sunt controlate de autoritatea britanică de reglementare a audiovizualului, Ofcom, însă nu la fel se întâmplă şi în cazul platformelor de streaming, care sunt companii internaţionale.

Deşi unele dintre ele, precum Netflix, au implementat proceduri proprii, acest tip de măsuri este “punctual şi incoerent”, a declarat ministrul britanic al Culturii. Dorind să pună posturile TV şi platformele de streaming “pe picior de egalitate”, Oliver Dowden a anunţat lansarea unei consultări în această vară “pentru a stabili dacă a venit vremea să impunem aceleaşi reguli de bază”.

Dacă se va ajunge la această concluzie, atunci documentarele şi programele de ştiri ale site-urilor de streaming vor trebui să respecte aceleaşi norme în materie de imparţialitate şi exactitudine.

Ministrul britanic doreşte totodată privatizarea postului de televiziune Channel 4 şi va lansa o altă consultare publică pe această temă în vara acestui an.

Channel 4 este proprietatea guvernului britanic de la lansarea sa în 1982, însă îşi obţine finanţarea din publicitate, fără să beneficieze de redevenţe, aşa cum se întâmplă în cazul BBC, şi trebuie să îşi reinvestească profiturile în proiecte de creaţie. Printre producţiile de mare succes lansate de Channel 4 se numără concursul culinar “The Great British Bake Off” şi serialul “It’s a Sin”.

“O investiţie privată ar însemna mai multe conţinuturi, mai multe locuri de muncă şi un viitor mai durabil pentru Channel 5”, a declarat Oliver Dowden.

Totuşi, această propunere de privatizare a stârnit anumite îngrijorări.

Directorul general al Channel 4, Alex Mahon, a declarat marţi că postul TV ar putea avea “priorităţi diferite” dacă va fi privatizat şi a avertizat în legătură cu orice acţiune “ireversibilă” care ar putea “eventual să dăuneze unora dintre lucrurile pe care noi le facem pentru acest sector”.

Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA

Ea a rostit acest punct de vedere după publicarea raportului anual de activitate al postului Channel 4, care a obţinut în 2020 profituri pre-impozitabile de 74 de milioane de lire sterline (86 de milioane de euro).

Cele două consultări care vor fi lansate în această vară preced un raport al guvernului despre viitorul sectorului audiovizual, aşteptat în toamna anului 2021.

Aproximativ 100 de personalităţi, inclusiv celebrul naturalist David Attenborough, care a lucrat pentru BBC, au semnat o scrisoare publică adresată ministrului Culturii pentru a îi cere să protejeze companiile publice din sectorul audiovizual. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.