X

Lovitură de 1 milion de dolari: Rețea de fraudă cu carduri, condusă de români, dezmembrată în SUA

Lovitură de 1 milion de dolari: Rețea de fraudă cu carduri, condusă de români, dezmembrată în SUA

O operațiune amplă desfășurată simultan în România și Statele Unite ale Americii a dus la destructurarea unei rețele internaționale de crimă organizată, specializată în fraude cu carduri bancare și spălare de bani. Gruparea a reușit să sustragă peste 1 milion de dolari de la cetățeni americani.

Procurorii DIICOT Galați, împreună cu omologii lor americani și cu sprijinul mai multor agenții de aplicare a legii din ambele țări, au coordonat, joi, o serie de percheziții simultane. În România, s-au făcut 10 percheziții în județul Iași, în timp ce în California, SUA, au avut loc 3 percheziții, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Potrivit anchetatorilor, rețeaua infracțională, formată din cetățeni români și bulgari, și-a început activitatea în 2021 în California. Membrii grupării foloseau echipamente speciale pentru a copia și clona datele de pe cardurile bancare ale cetățenilor americani. Aceste informații erau apoi utilizate pentru a efectua retrageri ilegale de numerar, sumele sustrase depășind 1 milion de dolari în perioada 2021-2024.

O parte din banii obținuți ilegal au fost investiți în achiziția de proprietăți și bunuri de valoare atât în SUA, cât și în Mexic. O altă parte a fost trimisă în România prin diverse metode, inclusiv prin utilizarea de documente false și disimularea banilor în colete cu bunuri de larg consum, informează DIICOT.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În urma perchezițiilor din România, autoritățile au confiscat 202.090 de euro și 192.400 de dolari în numerar. De asemenea, au fost puse sub sechestru două imobile situate în Iași și Podu Iloaiei. În California, au fost ridicate 550.000 de dolari în numerar și bijuterii în valoare de 38.000 de dolari.

Trei persoane au fost plasate sub control judiciar în România pentru o perioadă de 60 de zile. În Statele Unite, mai mulți membri ai grupării sunt, de asemenea, subiectul unor măsuri preventive.

Tags: cardurifraudaromăniSUA
Externe