Lovitură de stat în Zimbabwe. Armata confirmă oficial la postul național de televiziune că a preluat controlul. Americanii şi britanicii, sfătuiţi să rămână la `adăpost`

Publicat:

UPDATE: Armata a anunțat la postul național de televiziune că președintele și familia lui sunt teferi și securitatea lor este garantată. Armata a acționat pentru a elimina elementele dușmănoase.

____


Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetăţenilor americani şi membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această ţară, pe fondul informaţiilor neconfirmate privind o lovitură de stat în desfăşurare împotriva preşedintelui Robert Mugabe, transmit agenţiile internaţionale de presă. 

Ambasada va fi închisă pentru public miercuri, iar cetăţenii americani sunt sfătuiţi să rămână acolo unde locuiesc “la adăpost” până la noi notificări din partea reprezentanţei diplomatice.

Aceeaşi recomandare a fost făcută ulterior şi de Marea Britanie, care a invocat “situaţia politică incertă, incluzând informaţii privind o activitate militară neobişnuită”.

Cel puţin trei explozii şi focuri de arme puternice au fost auzite în capitala Harare, transmite dpa.

Locuitorii acesteia au precizat pentru postul Vocea Americii (VOA) că vehicule militare şi soldaţi se aflau pe străzi la primele ore ale zilei de miercuri şi că armata a preluat controlul televiziunii de stat ZBC.

În loc de obişnuitul buletin de ştiri de la ora 11 seara, au fost difuzate clipuri muzicale, a informat VOA.

Totodată, un martor a declarat, pentru AFP, că schimburi de focuri s-au auzit în noaptea de marţi spre miercuri în apropiere de reşedinţa personală a preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreşedintele Emmerson Mnangagwa.

Luni, şeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foşti luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

În replică, partidul şefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marţi pe generalul respectiv de “conduită de trădare” şi de dorinţa de “a încuraja o revoltă”.

Fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului.

Aflat în fruntea unui regim autoritar şi represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Proiectul a fost consultat public

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova. Proiectul a fost consultat public Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de...

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 milioane de dolari...

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude Poliția a solicitat suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.