Loviturile ruse au forțat închiderea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie (Energoatom)

Publicat:

Operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina afirmă că unele părți ale instalației au fost “grav avariate” de loviturile militare ruse, ceea ce a forțat închiderea unui reactor, scrie BBC, informează mediafax.

Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.


Citește și : SUA ‘nu vor permite’ Chinei să izoleze Taiwanul

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul, dar UE a condamnat acțiunile Rusiei asupra centralei.

Forțele ruse au ocupat centrala din Zaporojie – cea mai mare din Europa – în martie, dar a păstrat angajații ucraineni.

Ucraina acuză forțele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de la sit, folosind “tactici de teroare”.

Loviturile de vineri “au provocat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a centralei”, a scris Energoatom pe Telegram, adăugând că un cablu de alimentare a fost avariat, ceea ce a forțat unul dintre reactoare să nu mai funcționeze.

BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.

Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei.

“Aceasta este o încălcare gravă și iresponsabilă a normelor de securitate nucleară și un alt exemplu al disprețului Rusiei față de normele internaționale”, a declarat el, solicitând ca AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, să aibă acces la centrală.

Șeful AIEA a declarat săptămâna aceasta că centrala a “scăpat complet de sub control”.

Forțele ruse dețin centrala și zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Unitatea dispune de șase reactoare cu apă sub presiune și depozitează deșeuri radioactive.

Civilii din apropiere, în Nikopol, care se află dincolo de râu și care este încă sub control ucrainean, au declarat pentru BBC că rușii trag cu rachete din zona din jurul centralei și mută echipamente militare în incintă.

Citește și : Rusia pregăteşte o ofensivă majoră în regiunea Herson

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că “orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act de teroare”.

Ministerul britanic al Apărării susține că Rusia folosește zona pentru a lansa atacuri – profitând de “statutul protejat” al centralei nucleare pentru a reduce riscul de atacuri din partea forțelor ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.