X

Luciana Lamorgese: ‘Nu există nicio invazie de migranţi în Italia!’

“Nu există nicio invazie” de migranţi în Italia, a dat asigurări vineri noul ministru de interne al acestei ţări, Luciana Lamorgese, replicând astfel, într-un interviu, afirmaţiilor predecesorului său de extremă dreapta, Matteo Salvini, informează AFP, potrivit agerpres.

Luciana Lamorgese, 66 de ani, fostă prefect neafiliat politic, a fost întrebată de cotidianul Repubblica despre o aşa-zisă “triplare” a debarcărilor de migranţi în Italia, avansată de Salvini, care a cerut “stoparea acestei invazii”.

Citeşte şi: Rusia îşi face propriul INTERNET

“Nu am asemenea informaţii. Nu ne confruntăm cu nicio invazie”, a răspuns ministrul, specialistă în probleme de securitate şi considerată o “tehniciană” a guvernului format la 5 septembrie de Mişcarea 5 Stele (antisistem) şi Partidul Democrat (centru-stânga).

Astfel, ea a explicat că “în 2019, numărul de sosiri (de migranţi şi solicitanţi de azil) a fost de circa 9.600 de persoane comparativ cu 22.000 pentru tot anul 2018”.

Singura creştere a avut loc în septembrie 2019 comparativ cu aceeaşi lună din 2018, însă “a fost legată în special de sosirea de persoane în mod autonom (fără ajutorul ONG-urilor şi fără să fie salvaţi de autorităţi), fenomen care nu este nou”.

Nu este vorba de o imigrare în masă: “În 2018, migranţii sosiţi pe mici ambarcaţiuni se cifrau la circa 6.000, în timp ce, de la începutul anului, au fost număraţi în jur de 7.500”.

Citeşte şi: Trump îşi mută reşedinţa pemanentă din New York

Lamorgese a respins o altă afirmaţie a lui Salvini, conform căreia Roma ar fi gata să autorizeze transferul cu avioane charter de migranţi respinşi de Germania. “Nimic nu a fost decis”, a subliniat ea, amintind că, în virtutea Regulamentului de la Dublin (care obligă prima ţară unde soseşte migrantul să-l preia în grijă), guvernul format de Liga (extrema dreaptă) şi M5S din care făcea parte fostul ministru de interne a trebuit să accepte repatrierea spre Italia a 2.331 de solicitanţi de azil. Pentru acest an, sunt 1.351 de migranţi care vor fi repatriaţi spre Italia, conform Regulamentului Dublin, a precizat Lamorgese.

“Evenimentul cu adevărat important” a fost, în opinia ministrului, debarcarea autorizată săptămâna aceasta de către Italia a circa o sută de migranţi salvaţi de Ocean Viking, navă închiriată de ONG-ul SOS Mediterana şi operată în parteneriat cu Medici fără Frontiere (MSF). “Franţa şi Germania şi-au declarat disponibilitatea de a primi 72% dintre migranţi, punând de facto în aplicare preacordul de la Malta (încheiat în septembrie) care începe prin urmare să-şi arate roadele”, şi-a exprimat mulţumirea ministrul italian. 

Tags: 'Medici fără Frontiere' (MSF)italiaLuciana LamorgeseMatteo SalvinimigrantiMişcarea 5 SteleOcean Vikingpartidul democratregulamentul de la dublinromaSOS Mediterana
Categorii: Externe