Lucrările la Autostrada ‘Unirii’ A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie

Publicat:

Lucrările la Autostrada ‘Unirii’ A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie

Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe ruta Tg. Mureș – Tg. Neamț – Lețcani-Ungheni, care are o lungime de 309,08 km, vor începe chiar din luna septembrie a acestui an, 2024.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, fostul consilier al ministrului Transporturilor și actual membru în Consiliul de Administrație CNIR, care a precizat că pe mai multe loturi care au contracte, proiectarea se apropie de final, iar lucrările de execuție vor fi demarate în luna Septembrie 2024. În total ar fi vorba de lucrări pe 54,31 km, scrie Botoșani24.ro.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Acesta a mai adăugat că pe loturile de pe 42,7 km lucrările au fost scoase la licitație de Proiectare + Execuție, în timp ce pe loturile de pe 118,8 km SF-ul este deja finalizat iar HG pe indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați și lucrările urmează să fie scoase la licitația de Proiectare +Execuție.

Acesta a mai precizat că pe mai multe loturi lucrările au ajuns în faza finală cu SF-ul și urmează HG pe indicatorii tehnico-economici și lansarea licitațiilor de Proiectare + Execuție, în total fiind vorba de lucrările pe 93,27 km

De asemenea, podul de la Ungheni are constructor desemnat și urmează semnarea contractului pentru Proiectare + Execuție, după etapa eventualelor contestații.

Iată și stadiul la zi a acestui proiect care va leagă pentru prima dată prin autostradă Moldova de Transilvania și apoi de Uniunea Europeană, conform lui Cătălin Urtoi:

  1. Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km).

Faza de proiectare a acestui obiectiv a demarat în data de 31 mai 2024.

Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea execuției.

Dacă totul decurge normal, execuția ar putea începe în Ianuarie 2025!

Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv construcția drumului de legătură dintre A8 și A3 în lungime de 2,4 km.

Finanțarea este asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

  1. Miercurea Nirajului – Leghin,

159,20km

Această secțiune montană este împărțită în șase loturi:

– Lot 1b, Miercurea Nirajului – Sarateni, 23,40km. Este în  licitație de Proiectare + Execuție lansată în Aprilie 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,9 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția).

– Lot 1c, Sărățeni – Joseni, 32,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 1d, Joseni – Ditrău, 14,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2a, Ditrău – Grințieș, 37,90km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2b, Grințieș – Pipirig, 34,10km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

Observație!

Aceste patru loturi montane de la Sărățeni la Pipirig au o valoare totală de aproximativ 23,8 miliarde lei fără TVA conform indicatorilor tehnico-economici și vor fi finanțate din PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat.

Termenul de realizare pentru cele patru loturi este de maxim 48 luni (12 luni proiectarea și 36 luni execuția)

– Lot 2c, Pipirig – Leghin (Vânători-Neamț),19,30km.

În licitație de Proiectare + Execuție, lansată în Mai 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,8 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului este de 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția)

  1. Leghin(Vânători-Neamț) – Moțca , 29,91km

Antreprenor este asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL.

Valoarea proiectului este 1,56 miliarde lei (fără TVA)

Termen de proiectare 6 luni și termen de execuție 24 luni.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Are finanțare asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

Contractul a fost semnat în Septembrie 2023, iar CNAIR a emis ordinul pentru începerea proiectarii la 1 Februarie 2024.

UMB a finalizat și depus la CNAIR Proiectul Tehnic de Execuție pentru acest lot, iar lucrările de execuție  ar urma să înceapă în Septembrie 2024!

  1. Tronsonul Moțca -Lețcani -Ungheni, 93,27 km

Valoarea aproximativă  23,8 miliarde lei fără TVA.

În August va fi emis Acordul de Mediu, după care Studiul de Fezabilitate va fi complet!

În perioada Septembrie – Noiembrie 2024 urmează CTE CNAIR, CTE MT și Interministeriala pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și emiterea  HG pe indicatori cu indicarea surselor de finanțare.

În cazul acestui tronson, urmează o decizie pe care o va lua CNAIR și Consitrans de închidere a contractului în faza de SF, iar Proiectarea va face obiectul unui nou contract de Proiectare + Execuție, contract ce va fi derulat de către noua companie CNIR, după finalizarea licitației cu toate etapele aferente.

În urma acestei decizii, licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025.

Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare+execuție) pentru toate loturile, ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR.

  1. Podul peste Prut de la Ungheni, 261,20 m

Întreg obiectivul care va fi realizat are o lungime de 1km (inclusiv drumul de legătură și punctul de trecere a frontierei).

Ness Proiect Europe SRL, din jud. Prahova, este constructorul desemnat de CNAIR pentru construirea podului de la Ungheni.

Valoarea contractului se ridică la peste 156,26 milioane lei, fără TVA.

CNAIR a emis raportul de procedură, iar contractul poate fi semnat după finalizarea perioadei de contestații și soluționarea acestora.

Termenul este de 6 luni pentru proiectare și 18 luni execuția.

Finanțarea este asigurată prin programul CEF – Connecting Europe Facility

“Aceasta este situația reală, la zi a proiectului autostrăzii Unirii-A8. Personal voi continua să mă implic și să monitorizez acest proiect atât de necesar, indiferent de reacțiile pro sau contra ale celor care mă urmăresc”, a transmis Cătălin Urtoi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion, în vizită la Luvru cu două zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice

Céline Dion, în vizită la Luvru cu două zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice Céline Dion, care a sosit la Paris marţi, a făcut o...

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.