X

Lucrurile se limpezesc în Austria. Social-democrații aleg Opoziția. Se deschide drumul venirii la puterea a extremei drepte

Social-democraţii austrieci, aflaţi până acum la guvernare, au anunţat luni că în următorii ani se vor afla în opoziţie, deschizând calea către o coaliţie între conservatori şi extrema dreaptă, transmite dpa. 

Scandal la vârful UE după o gravă scurgere de informații către presă. Dispută dură între reprezentanți ai Executivului european și reprezentantul premierului britanic

“Acest anunţ trebuie văzut ca o contrapondere clară la populismul de dreapta din Austria”, a subliniat cancelarul în exerciţiu Christian Kern, a cărui formaţiune, Partidul Social-Democrat (SPOe), a coborât de pe prima pe a doua poziţie la alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie.

În aceste condiţii, liderul conservatorilor, Sebastian Kurz, mai are o singură opţiune pentru a forma o coaliţie care să se bucure de majoritate în parlament, şi anume să coopereze cu Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta.

Partidul Poporului (OeVP), de centru-dreapta, al lui Kurz a ieşit pe primul loc la scrutinul la care FPOe a înregistrat un avans semnificativ, iar poziţiile celor două formaţiuni converg în mai multe aspecte. Amândouă vor să limiteze sosirile de solicitanţi de azil şi de lucrători din ţările din estul Uniunii Europene şi să reducă impozitele pentru lucrătorii cu venituri mici.

Totuşi, Sebastian Kurz, mandatat oficial vineri de preşedintele Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern de la Viena, a declarat luni presei că doreşte să mai poarte consultări suplimentare înainte de a anunţa cu cine va începe negocierile de coaliţie. “Obiectivul meu este de a avea un guvern stabil până la Crăciun”, a menţionat el, amintind că tratativele pentru formarea unei noi coaliţii guvernamentale durează în medie 60 de zile în Austria.

Anunţate în noaptea de joi spre vineri, rezultatele finale oficiale au confirmat victoria OeVP cu 31,5% din voturi, formaţiune urmată de Partidul Social-Democrat al cancelarului în exerciţiu Christian Kern (26,9% din voturi), şi de FPOe (26% din voturi). Kurz, care are 31 de ani, ar putea deveni cel mai tânăr lider naţional din lume.

Tags: Alexander Van der BellenChristian KernextremistFPOeOeVPPartidul PoporuluiPartidul Social-DemocratSebastian Kurz
Categorii: Diaspora