X

Lucrurile scapă de sub control în Irak. Guvernul federal a dat ULTIMATUM guvernului autonom kurd să predea controlul aeroporturilor

Bagdadul a dat un termen de 72 de ore regiunii autonome Kurdistan ca să predea guvernului federal controlul asupra aeroporturilor, a anunţat marţi premierul irakian Haider Al-Abadi, precizând că respectivul ultimatum a fost dat în cursul zilei de luni, relatează AFP. 

“Guvernul a decis să interzică zborurile internaţionale spre şi din Kurdistan dacă în trei zile aeroporturile nu vor fi predate guvernului central”, a declarat premierul irakian în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că, în cazul nerespectării ultimatumului, restricţia va pusă în aplicare începând de vineri.

Două aeroporturi operează în Kurdistan, în cele două mari oraşe din regiune – Erbil şi Suleimaniyeh. În afară de compania naţională irakiană, mai multe companii internaţionale, între care iraniană, turcă, iordaniană şi germană, asigură legături regulate.

Al-Abadi a subliniat încă o dată că este exclus ca negocierile cu administraţia kurdă să aibă loc pe baza rezultatelor referendumului privind independenţa regiunii.

“Nu vom abandona unitatea şi suveranitatea Irakului, deoarece este o datorie naţională şi o voinţă constituţională”, a adăugat şeful executivului de la Bagdad.

“Guvernul îşi va impune autoritatea conform Constituţiei. Noi rămânem angajaţi în negocieri, dar nu vom negocia pe baza referendumului”, a insistat el.

Marţi seara, într-un discurs televizat, liderul Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a chemat din nou Bagdadul la dialog, insistând la rândul său ca autorităţile federale să nu “închidă uşa dialogului”.

“În loc de sancţiuni, veniţi la negocieri cu scopul de a ajunge la un viitor mai bun atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru noi”, a lansat Barzani.

Asigurând comunitatea internaţională că referendumul nu vizează “să delimiteze frontiera (între Kurdistan şi Irak) sau să o impună de facto”, liderul kurd irakian nu a reuşit să calmeze totuşi furia Bagdadului.

Referendumul asupra independenţei, o decizie unilaterală luată de Barzani, s-a desfăşurat luni în această regiune, care cuprinde provinciile Erbil, Souleimaniyeh şi Dohouk, precum şi zone disputate între kurzi şi guvernul central.

Peste 3,3 milioane de persoane s-au prezentat la urne, sau 72,16% din cele 4,58 milioane înscrise pe listele de vot, potrivit Comisiei electorale. Dar în regiunea Souleimaniyeh, fief al Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK), partidul rival al lui Massoud Barzani, participarea la referendum a fost de numai 50%.

Kurzii se aşteaptă la un “Da” masiv în cadrul acestui referendum şi au sărbătorit victoria deja luni noaptea în capitala regională Erbil, cu focuri de artificii, steaguri şi dansuri.

Iniţial programate să fie date publicităţii marţi seara, rezultatele referendumului se lasă aşteptate. Dar cu oficializarea “Da”-ului, care se aşteaptă să aibă loc miercuri, regiunea autonomă Kurdistan este ţinta criticilor din partea tuturor vecinilor săi, notează AFP.

Tags: DohoukErbilguvernul federalHaider al-AbadiindependentakirkukMasoud BarzanireferendumSouleimaniyehultimatumUniunea Patriotica a KurdistanuluiUPK
Categorii: Sinteze