X

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi condamnaţi pentru manifestaţiile din 2020

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi condamnaţi pentru manifestaţiile din 2020

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a semnat vineri un decret prin care a graţiat 30 de persoane încarcerate în urma protestelor desfăşurate în vara anului 2020, când el a câştigat un nou mandat prezidenţial contestat de opoziţie, care a acuzat fraude electorale, transmite AFP.

Într-un comunicat de presă, preşedinţia belarusă a anunţat că 14 femei şi 16 bărbaţi, condamnaţi pentru “infracţiuni legate de demonstraţii”, au fost graţiaţi, fără a le preciza numele. Printre aceştia se numără persoane cu “boli grave” sau care sunt în vârstă, se arată în comunicatul ce mai menţionează că toţi “şi-au recunoscut vinovăţia” şi s-au “căit sincer”, potrivit stiripesurse.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Potrivit organizaţiei belaruse de opoziţie Viasna, aproape 1.400 de persoane sunt încarcerate în Belarus pentru că s-au împotrivit regimului condus de 30 de ani de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în această fostă republică sovietică ce este acum un aliat al Rusiei.

El a fost reales la alegerile din august 2020, al căror rezultat a fost contestat de opoziţia pro-occidentală care a organizat manifestaţii masive.

Potrivit ONG-ului Viasna, alţi 20 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în iulie în Belarus, după ce şi-au ispăşit pedeapsa, şi încă 18 au fost “graţiaţi sau schimbaţi” cu deţinuţi din alte ţări.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, auto-exilată în Lituania, a declarat la începutul lunii iulie că peste 200 de deţinuţi politici se aflau “într-o stare critică de sănătate” şi că viaţa lor este “în mare pericol” în închisoare, şase dintre ei decedând deja în spatele gratiilor.

Soţul ei, Serghei Tihanovski, care a candidat împotriva lui Lukaşenko în 2020, ispăşeşte o condamnare de peste 18 ani de închisoare pentru rolul său în organizarea mişcării de protest care a urmat acelui scrutin.

Tags: belarusdetinutiLukaşenkoSvetlana Tihanovskaia
Externe