X

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi politici

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi politici

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a graţiat miercuri 30 de deţinuţi politici, condamnaţi pentru că protestaseră contra puterii, în timp ce alte câteva sute rămân în spatele gratiilor, pe fondul unei represiuni implacabile lansate în 2020, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a graţiat 30 de persoane condamnate pentru infracţiuni de protest”, a anunţat preşedinţia acestei ţări, aliată a Moscovei şi vizată de sancţiuni occidentale din cauza represiunii politice interne şi a susţinerii pentru invazia rusă împotriva Ucrainei.

Citeşte şi: Demisie-ŞOC în Ucraina! Kuleba pleacă din funcţia de ministru de externe – Stiripesurse.md

Deţinuţii politici graţiaţi sunt 23 de bărbaţi şi şapte femei, potrivit preşedinţiei, care precizează că “majoritatea acestor condamnaţi sunt părinţi de minori şi de copii mici”. Identitatea lor nu a fost dezvăluită deocamdată.

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi politici

Aceste persoane “au depus o cerere de graţiere, şi-au recunoscut vinovăţia, s-au căit sincer şi au promis să ducă o viaţă în respectul legii”, a mai spus preşedinţia belarusă.

Lukaşenko, la putere din 1994, a graţiat deja la mijlocul lui august 30 de deţinuţi condamnaţi pentru manifestaţii antiguvernamentale şi care sufereau de “boli grave” sau erau în vârstă.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, alte 20 de persoane au fost eliberate în iulie în Belarus după ce îşi ispăşiseră pedeapsa, iar alţi 18 au fost “graţiaţi sau daţi la schimb”.

Lukaşenko a graţiat 30 de deţinuţi politici

Această ţară de circa 10 milioane de locuitori numără în continuare peste 1.300 de deţinuţi politici, potrivit acestui ONG, care se află la rândul lui în vizorul autorităţilor.

La putere de peste 30 de ani, Lukaşenko a zdrobit de mai multe ori mişcările de contestare. În februarie, el şi-a făcut publică intenţia de a candida pentru un nou mandat, anul viitor.

În ultimii patru ani, mii de persoane au fost arestate, iar opozanţi, militanţi şi jurnalişti au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, în timp ce sute de mii de cetăţeni belaruşi au fugit din ţară, în special în Polonia vecină.

Potrivit liderei opoziţiei belaruse aflate în exil Svetlana Tihanovskaia, peste 200 de deţinuţi politici “sunt într-o stare de sănătate critică” şi “viaţa lor este în mare pericol” în închisoare.

Astfel, starea de sănătate a Mariei Kolesnikova, una dintre figurile marcante ale mişcării de contestare reprimate cu forţa în 2020, s-a degradat în mod alarmant, potrivit apropiaţilor săi.

Tags: Aleksandr Lukaşenkobelarusdeţinuţi politici
Externe