Lukaşenko are puţină influenţă asupra acţiunilor militare ale Rusiei în Belarus, afirmă ambasadoarea SUA

Publicat:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu mai este în poziţia de a avea influenţă asupra acţiunilor militare ale Rusiei la el în ţară din cauza dependenţei sale faţă de Moscova, a declarat miercuri ambasadoarea SUA în Belarus, Julie Fisher, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Rusia şi Belarusul plănuiesc un număr record de exerciţii militare în acest an, potrivit unor experţi. Ministerele apărării au semnat un acord de parteneriat pe cinci ani şi există informaţii vehiculate de media că Rusia şi Belarus plănuiesc să înfiinţeze trei noi baze militare comune.


Citește și: Captură-record de cocaină în Malta

“Disponibilitatea lui Lukaşenko de a creşte dependenţa de Rusia în orice sferă posibilă este cea care l-a adus în situaţia de a nu mai fi în poziţia de a mai avea ceva de spus în ceea ce Rusia va decide să facă din punct de vedere militar”, a declarat Fisher în cadrul unei audieri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA.

Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA

Lidera opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia, a declarat în timpul audierii că escaladarea de către Lukaşenko a reprimării protestatarilor pro-democraţie şi a media independente “îmi transformă ţara în Coreea de Nord a Europei – netransparentă, impredictibilă şi periculoasă”.

Tihanovskaia, privită de mulţi drept câştigătoarea de facto a alegerilor din 2020 pe care Lukaşenko pretinde că le-a câştigat, a cerut SUA să extindă sancţiunile împotriva oamenilor de afaceri şi a companiilor de stat care “finanţează regimul”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.