X

Lukașenko joacă la două capete: Între Putin, Ucraina și Occident

Lukașenko joacă la două capete: Între Putin, Ucraina și Occident

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, încearcă să mențină echilibrul între sprijinul pentru Vladimir Putin și o deschidere către Ucraina și Occident, potrivit politologilor ucraineni. Deși dependent de Rusia, Lukașenko caută să evite statutul de co-agresor și să reducă influența Kremlinului asupra Belarusului.

Lukașenko a declarat recent, prin intermediul serviciului său de presă, că este gata să coopereze cu Ucraina, într-un mod similar cu relațiile sale cu separatiștii din Donețk. În plus, liderul de la Minsk a afirmat că a ajuns la un acord cu Kievul pentru a nu publica în mass-media incidentele legate de dronele care cad pe teritoriul Belarusului.

El a menționat că tehnologia dronelor este încă nouă, iar ambele părți întâmpină probleme în pilotarea acestora. Analiștii ucraineni consideră că Lukașenko încearcă să își mențină poziția politică fragilă, evitând să trimită trupe belaruse în Ucraina și căutând o apropiere subtilă de China pentru a contracara influența lui Putin.

Politologii susțin că regimul lui Lukașenko nu are susținerea fermă a populației, iar majoritatea bielorușilor se opun războiului cu Ucraina.

În timp ce Lukașenko încearcă să-și mențină loialitatea față de Putin, el caută să fie util și Ucrainei și Occidentului, mizând totodată pe o alianță cu China pentru a-și asigura securitatea pe termen lung.

Tags: capeteDouăjoacăLukaşenko
Categorii: ExterneȘtirile zilei