Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Publicat:

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de a-i elibera pe deţinuţii politici din ţara sa, ba chiar a sugerat vineri că îi va folosi la înlăturarea pagubelor semnificative provocate de o furtună, informează Reuters.

Lukaşenko a respins în repetate rânduri acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului, dar în ultima săptămână s-a confruntat cu apeluri din partea foştilor laureaţi ai Premiului Nobel şi a experţilor mandataţi de ONU de a elibera mai mulţi dintre cei aproximativ 1.400 de deţinuţi politici din ţară, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Majoritatea oponenţilor săi sunt în închisoare sau au fugit din ţară.

“Înainte să înceapă toată lumea… să posteze pe internet, puneţi mâna pe un topor sau pe un fierăstrău şi ajutaţi. I-am spus deja ministrului de interne… el ştie că avem peste 20.000 de deţinuţi. Şi aşa-zişii prizonieri politici. Trimiteţi-i la făcut curăţenie. Dacă este nevoie de ei, spuneţi aşa. Mobilizaţi orăşenii şi mai ales pe aceşti paraziţi”, a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a fost felicitat sâmbătă de omologul său rus Vladimir Putin pentru cei 30 de ani în fruntea acestei foste republici sovietice, principalul aliat al Kremlinului în campania sa militară din Ucraina, scrie EFE.

“Istoria recentă a Belarusului, marcată de construcţia instituţiilor moderne ale statului şi de succese semnificative în sfera socială şi economică, este strâns legată de numele său”, se arată în telegrama publicată de Kremlin.

Putin a susţinut că belaruşii l-au ales preşedinte pe Lukaşenko de şase ori, “ceea ce demonstrează, fără îndoială, autoritatea sa în rândul compatrioţilor săi”. Totuşi, opoziţia din exil insistă că doar o minoritate îl susţine pe omul cunoscut de ani de zile drept “ultimul dictator al Europei”, notează EFE.

În mesajul său de felicitare, Putin a subliniat contribuţia personală a preşedintelui belarus la dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu Federaţia Rusă, crearea Uniunii de Stat Rusia-Belarus şi promovarea proceselor de integrare în spaţiul eurasiatic.

“Voi fi bucuros să continui dialogul nostru constructiv şi camaraderesc şi munca noastră comună în beneficiul popoarelor înfrăţite ale Rusiei şi Belarusului”, a adăugat Putin.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Lukaşenko, un fost director al unei cooperative agricole de producţie, în vârstă de 69 de ani, a venit la putere pe 20 iulie 1994, iar după aceea a stabilit un sistem autoritar în care KGB a reprimat orice urmă de disidenţă.

Şi, deşi Occidentul nu-l recunoaşte drept preşedinte legitim după frauda electorală din 2020, Lukaşenko intenţionează să candideze pentru un nou mandat prezidenţial în 2025, notează EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța Autoritățile franceze recheamă recipiente de apă pentru copii marca Jocurilor Olimpice, deoarece conțin...

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Obama, surprins de cât de ‘dezorienta’ părea Biden la o strângere de fonduri din iunie

Obama, surprins de cât de 'dezorienta' părea Biden la o strângere de fonduri din iunie Biden l-a surprins pe Obama cu starea sa de „dezorientare”...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.