Lula da Silva anunţă un nou plan de combatere a defrişărilor din Amazonia

Publicat:

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a prezentat luni un nou plan de combatere a defrişărilor ilegale din Amazonia, una dintre priorităţile guvernului său de la revenirea la putere, informează AFP, potrivit agerpres.

“Brazilia, în special graţie pădurii amazoniene, are o mare importanţă în echilibrul climatic al planetei (…); a împiedica defrişarea Amazoniei înseamnă, de asemenea, a contribui la reducerea încălzirii globale”, a declarat Lula în cadrul unei recepţii la palatul prezidenţial din Brasilia.


Citeşte şi: Ucraina confirmă că desfăşoară ‘acţiuni ofensive’ în anumite sectoare ale frontului – Black News

Planul, care include câteva sute de obiective, prevede, spre exemplu, confiscarea imediată a jumătate dintre suprafeţele exploatate ilegal în interiorul ariilor protejate. Până în 2027, trei milioane de hectare din aceste zone de conservare vor fi delimitate.

El a anunţat, de asemenea, angajarea a mii de analişti pentru a intensifica supravegherea, precum şi crearea unei “etichete Amazonia” pentru a promova o economie durabilă.

Acest proiect marchează revenirea problemelor de mediu ca “prioritate, după patru ani de indiferenţă şi abandon”, a declarat Lula cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, făcând referire la mandatul fostului lider de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, din perioada 2019-2022, în timpul căruia defrişările medii anuale au crescut cu 75% comparativ cu deceniul precedent.

Programul îl reproduce pe cel creat în 2004, în timpul primei preşedinţii a lui Lula (2003-2006), dar suspendat de Bolsonaro.

Revenit la putere din ianuarie, Lula a făcut din protecţia mediului una dintre priorităţile sale şi doreşte ca Brazilia să devină un exemplu la nivel mondial prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi stoparea defrişărilor ilegale până în 2030.

Prezentarea planului vine însă la o săptămână după ce Congresul conservator i-a dat mai multe lovituri preşedintelui şi agendei sale pe această temă.

Ministerul Mediului a fost privat de deputaţi de competenţele sale în ceea ce priveşte cadastrul terenurilor rurale – un instrument esenţial pentru monitorizarea şi combaterea defrişărilor ilegale – şi gestionarea resurselor de apă.

Citeşte şi: Primele întăriri pentru KFOR au început să sosească în Kosovo, la o săptămână după incidentele din nordul regiunii – Black News

Pentru executiv, aceste eşecuri sunt însă un rău mai mic care ar putea evita o restructurare completă a echipei lui Lula.

“Guvernul îşi va păstra aceleaşi priorităţi în pofida acestui pas înapoi”, a declarat ministrul Mediului, Marina Silva, în faţa presei, asigurând că totul se va face pe plan intern “pentru ca implementarea (planului) să nu fie compromisă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude Poliția a solicitat suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor de...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.