X

Lula da Silva susţine că insurgenţii au avut complici în interiorul palatului prezidenţial

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a susţinut joi că palatul prezidenţial le-a fost deschis duminica trecută insurgenţilor de cineva din interior, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Sunt convins că uşa palatului Planalto a fost deschisă ca oamenii să poată intra, fiindcă nicio uşă n-a fost spartă”, a spus Lula la primul mic-dejun cu presa după ce a preluat la 1 ianuarie funcţia de şef al statului. “Asta înseamnă că cineva le-a facilitat intrarea aici”, a insistat el.

Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

Preşedintele a anunţat o reevaluare “în profunzime” a personalului preşedinţiei. “Cum aş putea avea la uşa biroului pe cineva care ar putea să tragă în mine?”, s-a întrebat el retoric.

Mii de susţinători ai fostului preşedinte Jair Bolsonaro, care au refuzat să recunoască înfrângerea acestuia la alegerile din octombrie anul trecut, au ocupat duminică palatul prezidenţial şi sediile Curţii Supreme şi Congresului din capitala Brasilia. Ei au devastat tot ce le-a ieşit în cale, inclusiv opere de artă.

Lula, în vârstă de 77 de ani, aflat la al treilea mandat de preşedinte, a promis că “vom ancheta cu calm pentru a înţelege ce s-a petrecut de fapt”. “Adevărul este că palatul era plin de ‘bolsonarişti’, de militari, şi vom vedea dacă putem schimba situaţia prin instalarea unor funcţionari de carieră, preferabil civili, sau a celor care erau aici înainte ori care au fost suspendaţi”.

AFP observă că evenimentele din Brazilia reamintesc invadarea Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie 2021, după ce fostul preşedinte Donald Trump a pierdut alegerile.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

Autorităţile braziliene au reţinut peste 2.000 de suspecţi după insurecţia de duminică, iar 1.159 dintre aceştia sunt în continuare în arest. O anchetă urmăreşte identificarea organizatorilor şi finanţarea protestatarilor.

Tags: BrasiliaLuiz Inacio Lula da SilvaPlanalto
Categorii: Știrile zilei