X

Lula vs Bolsonaro: Confruntare finală la prezidențialele din Brazilia

Alegătorii brazilieni se prezintă duminică la urne într-un scrutin tensionat pentru a opta între realegerea președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro sau revenirea în funcție a fostului președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, scrie Reuters, informează mediafax.

Cursa strânsă oferă o a doua șansă ambilor candidați.

Aproximativ 120 de milioane de alegători sunt așteptați în fața mașinilor de vot electronice pe care Bolsonaro le-a criticat, fără dovezi, ca fiind predispuse la fraudă, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ar putea să nu-și recunoască înfrângerea, urmând exemplul aliatului ideologic, fostul președinte american Donald Trump.

Citește și : Regele Charles al III-lea a preluat funcţia de lider ceremonial al Royal Marines

Acest lucru a sporit tensiunile în cele mai polarizate alegeri din Brazilia de la revenirea la democrație, în 1985, după o dictatură militară împotriva căreia Lula, un fost lider sindical, s-a mobilizat, și pe care Bolsonaro, un fost căpitan de armată, o invocă cu nostalgie.

Mai multe sondaje de opinie au arătat o cursă strânsă între cei doi în ultima săptămână.

Bolsonaro a surclasat sondajele de opinie în primul tur de scrutin din 2 octombrie, într-un grup de 11 candidați. Sondajele au declarat că și-au recalibrat metodele pe baza acelui rezultat, dar majoritatea analiștilor spun în continuare că turul de scrutin de duminică este deschis oricărui rezultat.

O victorie a lui Lula ar marca o revenire uluitoare pentru liderul de stânga, care a fost închis în 2018 pentru 19 luni în urma unor condamnări pentru luare de mită pe care Curtea Supremă le-a anulat anul trecut, deschizându-i calea pentru a candida pentru un al treilea mandat prezidențial.

Lula a promis o revenire la creșterea economică și la politicile sociale care au ajutat la scoaterea a milioane de oameni din sărăcie în timpul boom-ului materiilor prime, când a guvernat prima dată Brazilia. De asemenea, el a promis să combată distrugerea pădurii amazoniene, care a atins un nivel record în ultimii 15 ani, și să facă din Brazilia un lider în cadrul discuțiilor globale privind clima.

Citește și :  ONU critică înăsprirea planificată a legislaţiei ruse care discriminează persoanele LGBT

Un al doilea mandat pentru Bolsonaro ar menține Brazilia pe calea reformelor pieței libere și a unor protecții de mediu mai puțin stricte, consolidând în același timp o coaliție a partidelor de dreapta și a intereselor agricole care i-au finanțat campania.

Tags: BolsonaroBraziliaDonald TrumpLuiz Inacio Lula da Silva
Categorii: Știrile zilei