În lume se folosesc 5000 de miliarde de pungi de plastic anual

Publicat:

Aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se consumă anual în lume şi, la fel ca majoritatea deşeurilor din plastic, se reciclează într-o proporţie infimă, potrivit unui raport al ONU, care menţionează o provocare de amploare “descurajantă”, transmite AFP şi Challenges, potrivit agerpres.

În acest document, care a fost dat publicităţii marţi de Ziua mondială a mediului, ONU atenţionează că dacă vor continua actualele practici de consum şi de gestionare a deşeurilor, către orizontul anului 2050 vor exista aproximativ 12 miliarde de tone de deşeuri de plastic la gropile de gunoi şi în natură. “Dimensiunea provocării este descurajantă”, sesizează ONU. “Din anii 1950, producţia de plastic le-a depăşit pe toate celelalte materiale”, conform raportului menţionat.


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim, la Hotelul Capella, pe Insula Sentosa, în Singapore (Casa Albă)

“Oceanele noastre sunt utilizate ca gropi de gunoi, provocând sufocarea vieţii marine şi transformând unele zone în supă de plastic”, trage un semnal de alarmă şeful ONU pentru mediu Erik Solheim. “În unele oraşe, deşeurile de plastic înfundă canalizarea, ceea ce provoacă boli. Consumate de bovine, acestea ajung în lanţul alimentar”, avertizează el.

Majoritatea acestor deşeuri reprezintă materiale plastice de unică folosinţă, cum ar fi sticle din plastic, capace, ambalaj alimentar, pungi de supermarket, diferite recipiente alimentare, menţionează acelaşi raport.

Cantitatea de plastic din jurul nostru este ameţitoare: se estimează că aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se utilizează în fiecare an în lume, aproape 10 milioane pe minut. “Dacă ar fi legate una de alta, acestea ar putea înconjura planeta de şapte ori pe oră”, estimează studiul menţionat. Doar 9% din cele nouă miliarde de tone de plastic pe care le-a produs vreodată lumea a fost reciclată şi un procent de 12% a fost incinerat. Restul a sfârşit la gropile de gunoi, în oceane, canalizare, fiiind nevoie de mii de ani pentru descompunerea lor completă.

Citeşte şi: SUA insistă: Iranul trebuie să oprească îmbogăţirea uraniului

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.