Luminița Odobescu, de faţă cu Popșoi: ‘Nu veți fi niciodată singuri’

Publicat:

Luminița Odobescu, de faţă cu Popșoi: ‘Nu veți fi niciodată singuri’

R. Moldova nu va fi niciodată singură, iar România va face totul ca autoritățile de la Chișinău să-și îndeplinească obiectivele de consolidare a rezilienței și de avansare în parcursul de integrare europeană. Declarațiile au fost făcute de ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, în cadrul unei conferință de presă comune cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi, aflat în prima sa vizită oficială la București.

Citeşte şi: Luna se micșorează și au loc cutremure foarte puternice


Odobescu a ținut să-l felicite pe Popșoi pentru învestirea în funcția de șef al Ministerului de Externe de la Chișinău, transmite stiripesurse.ro.

Luminița Odobescu, de faţă cu Popșoi: ‘Nu veți fi niciodată singuri’

L-am asigura pe omologul meu de întregul sprijin în îndeplinirea măsurilor asumate. Sunt convinsă că va acționa hotărât în noua calitate pentru asigurarea rezilienței și securității, precum și a integrării europene. Am subliniat că R. Moldova se bucură de suportul deplin al României. Suntem angajați pentru consolidarea parteneriatului, avansarea Chișinăului pe parcursul european al reformelor. Am reiterat importanța securizării viitorului european prin acțiune comună și coordonarea eforturilor pentru parcursul european. România vă susține ferm în acest proces și nu mă refer doar la sprijinul oferit la nivel politic, dar și tehnic între autoritățile din diverse domenii” a declarat Odobescu.

Ministrul român de Externe a ținut să transmită un mesaj ferm de încurajare, subliniind că eforturile de reformă ale R. Moldova sunt vizibile și apreciate, autoritățile de la Chișinău dând dovadă de curaj și voință politică.

Omologii au discutat și despre efectele războiului criminal al Rusiei împotriva Ucrainei asupra climatului regional de stabilitate, precum și despre războiul hibrid declanșat de Moscova împotriva R. Moldova.

Luminița Odobescu, de faţă cu Popșoi: ‘Nu veți fi niciodată singuri’

R. Moldova se află în prima linie a războiului hibrid al Kremlinului. Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru guvernarea de la Chișinău. Vedem tentative de manipulare și acțiuni orchestrate din exterior. Din fericire, R. Moldova a rezistat și va rezista în continuare. Legăturile Chișinăului cu Bruxellesul sunt tot mai strânse. Facem tot posibilul ca cetățenii R. Moldova să aibă șansa prosperității, libertății și demnității. Avem o agendă extinsă în perioada următoare. Am discutat despre interconectarea energetică și a infrastructurii rutiere, pași importanți în apropierea R. Moldova de UE. Avem numeroase proiecte în acest domeniu și ne dorim să construim și să modernizăm poduri peste Prut” a mai declarat Luminița Odobescu.

La rândul său, ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a ținut să mulțumească din inimă autorităților române pentru aportul la dezvoltarea colaborării bilaterale și pentru susținerea continuă și concretă pentru parcursul nostru european.

Luminița Odobescu, de faţă cu Popșoi: ‘Nu veți fi niciodată singuri’

Am apreciat cooperarea excelentă și susținerea reciprocă pe care o arată România și R. Moldova. Menținem comunicarea strânsă și eficientă în contextul războiului. Ultimii doi ani au fost o mare provocare, dar și o oportunitate. Am beneficiat de asistența substanțială a României. Apreciem sprijinul solid și permanent al autorităților române, care ne-au ajutat să obținem decizia Consiliului European de demarare a negocierilor de aderare la UE. Vom menține contactele bilaterale, vom accelera ritmul pentru a apropia reuniunea comună a guvernelor de la Chișinău și București” a declarat Popșoi.

Acesta a subliniat că România este principalul partener comercial al R. Moldova și ocupă poziții de frunte în topul investitorilor. El a ținut să aducă mulțumiri pentru debursarea primei tranșe din acordul de grant de 100 de milioane de euro oferit de România pentru R. Moldova.

Ne bucură și progresele în domeniul dezvoltării infrastructurii rutiere, mă refer în special la poduri. În cel mai scurt timp vom purcede la construcția a încă patru poduri. Mulțumesc Guvernului României și pentru bursele acordate studenților din R. Moldova. Anul trecut 16 dintre ei au devenit șefi de promoție în universitățile românești. Sper că se vor întoarce în R. Moldova pentru a pune umărul la dezvoltarea țării. Continuăm activitățile bilaterale ținând cont de comunitatea de limbă, istorie și cultură. Vă mulțumesc încă o dată din inimă pentru aportul la dezvoltarea colaborării bilaterale” a conchis Popșoi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Una dintre cele mai populare cântăreţe din Grecia a suferit un accident vascular cerebral în timpul unui concert

Una dintre cele mai populare cântăreţe din Grecia a suferit un accident vascular cerebral în timpul unui concert Una dintre cele mai populare cântăreţe din...

Germania, pregătită să devină ‘un pilon central’ al apărării europene

Germania, pregătită să devină 'un pilon central' al apărării europene Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi, la Vilnius, că ţara sa este...

Google începe să îi avertizeze pe utilizatori despre recenziile false de pe Maps

Google începe să îi avertizeze pe utilizatori despre recenziile false de pe Maps  Google introduce avertismente pentru locurile cu recenzii false, o noutate binevenită pentru...

Melania Trump a vorbit despre tentativele de asasinat asupra soțului ei

Melania Trump a vorbit despre tentativele de asasinat asupra soțului ei Melania Trump a discutat despre tentativele de asasinat asupra soțului său, într-un interviu rar,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.