‘Luna de miere’ dintre Macron şi Merkel se apropie de sfârşit

Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron aşteaptă mult de la alegerile parlamentare din Germania – programate pentru 24 septembrie – atât pentru el însuşi, cât şi pentru Franţa şi Europa, dar dacă el se bucură dinainte de probabila reconfirmare duminică a cancelarului Angela Merkel, atunci luna de miere dintre cei doi ar putea să fie scurtă, comentează joi France Presse, potrivit agerpres.

Şeful statului francez nu şi-a cruţat eforturile de la alegerea sa în luna mai pentru a reface legătură puternică între Paris şi Berlin, cu un plan ambiţios de a “refonda” Europa după seismul provocat de Brexit.


Citeşte şi: Dodon este supărat pe guvernul de la Chişinău că nu l-a lăsat să plece la ONU

Proiectul său european este, desigur, mai apropiat candidatului social-democrat Martin Schulz, dar el cultivă totuşi complicitatea cu cancelarul german, provenit din tabăra conservatoare.

“Macron vede bine cât poate câştiga din poziţia internaţională a Angelei Merkel pentru a face să avanseze ideile sale în Europa”, estimează Ronja Kempin, expert în probleme europene la Institutul german pentru afaceri internaţionale şi de securitate (SWP).

Foarte activ pe scena europeană, preşedintele francez pledează pentru o reformă a zonei euro, care s-ar dori dotată cu un buget, un ministru de finanţe şi un parlament proprii.

Subiectul încalcă numeroase tabuuri pentru că dacă Franţa intenţionează să lanseze astfel investiţiile şi creşterea în Europa, Berlinul se îndoieşte de tot ceea ce ar putea semăna cu o punere în comun a datoriilor şi insistă pentru o supraveghere strictă a deficitelor publice.

Citeşte şi: Umbra Moscovei planează asupra alegerilor din Germania

“Macron şi Merkel se cunosc bine, cancelarul este pregătit să-l susţină, dar există totuşi divergenţe reale”, constată Claire Demesmay, politolog la Institutul german pentru politică externă (DGAP) din Berlin. Când Franţa propune “solidaritate”, împărţirea resurselor, Germania cere mai mult “control” din partea statelor, două principii “greu de împăcat”, subliniază cercetătoarea.

Cine va finanţa bugetul eurozonei? De ce puteri va dispune ministrul său de finanţe? Sunt numeroase întrebări care agită Germania, exponentul principal al ortodoxiei financiare.

În acest context, Emmanuel Macron a întreprins o serie de reforme economice şi sociale cu scopul de a reduce datoria ţării sale şi a-i întări competitivitatea.

Cancelarul afişează totuşi un sprijin prudent pentru Macron. “Preşedintele francez se vrea foarte ambiţios şi aceasta nu place tuturor la Berlin”, afirmă cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale.

Citeşte şi: Morgan Freeman, actor principal într-un clip anti-rusesc: ‘Am fost atacaţi! Suntem în război!

După trecerea alegerilor, “Germania şi Franţa nu vor pleca în călătorie de nuntă, ci vor cunoaşte conflicte foarte serioase cu privire la finanţele şi instituţiile Europei”, estimează publicaţia citată.

Stilul preşedintelui, înflăcărat şi prompt în luarea iniţiativelor, nu este deloc gustat la Berlin. “Emmanuel Macron se comportă ca şi cum ar fi Regele Soare, ca şi cum este atins de graţia divină pentru a guverna, iar această atitudine nu este foarte bine percepută de germani”, susţine o sursă guvernamentală germană pentru AFP.

Soarta ambiţiilor sale europene – pe care le va expune marţi, 26 septembrie – va depinde astfel pentru mulţi de viitoarea coaliţie care va fi la putere la Berlin pentru că dacă Angela Merkel este sigură ca va câştiga alegerile, ea va avea nevoie de un partener pentru a forma o majoritate.

Citeşte şi: Duterte nu ţine cont de nimeni în lupta antidrog: ‘Dacă fiul meu va fi găsit vinovat, voi pune să fie ucis!’

Reconfirmarea “marii coaliţii” între Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) constituie de departe opţiunea cea mai favorabilă pentru Paris, potrivit opiniei generale.

Dimpotrivă, revenirea la putere a Partidului Liber Democrat (FDP), ce respinge propunerile franceze de reformare a zonei euro, l-ar putea pune în dificultate pe Emmanuel Macron.

“În acelaşi timp, există o conştientizare foarte puternică în Germania a urgenţei de a face ceva”, subliniază Helene Miard-Delacroix, specialistă în relaţii franco-germane la Universitatea Sorbona din Paris. Creşterea populismului, incertitudinea legată de preşedintele american Donald Trump – toate acestea pledează pentru o “înţelegere directă, fără aparenţe înşelătoare şi constructivă” între Paris şi Berlin, afirmă ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea a două sesiuni noi,...

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi

Putin recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu...

Talcul, clasificat de OMS ca un produs ‘probabil cancerigen’

Talcul, clasificat de OMS ca un produs 'probabil cancerigen' Talcul a fost clasificat ca un produs „probabil cancerigen” de o agenţie de cercetări asupra cancerului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.