Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Publicat:

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici inovatoare care permite înlocuirea completă a sângelui bolnav al unei persoane cu sânge sănătos de la un donator.

Oamenii de știință de la Universitatea din Basel au dezvoltat o nouă metodă de vindecare a leucemiei, care ar putea fi mai puțin invazivă și mai eficientă decât transplanturile tradiționale de celule stem, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Tehnica se bazează pe anticorpi concepuți pentru a recunoaște o structură specifică prezentă pe toate celulele sanguine, fie că sunt sănătoase sau bolnave.

Anticorpii sunt legați de un medicament toxic care elimină celulele țintă (bolnave).

În același timp, sunt introduse celule sanguine sănătoase pentru a le înlocui pe cele bolnave.

Pentru a împiedica anticorpii să ucidă și noile celule sănătoase, cercetătorii au modificat genetic celulele stem donatoare.

„Aveam nevoie de o moleculă prezentă pe suprafața celulelor care să apară cu aceeași frecvență pe toate celulele sanguine, dar care să nu fie prezentă în altă parte”, explică Lukas Jeker, cel care a condus cercetarea.

Proteina CD45 s-a dovedit a fi perfectă în acest scop și permite ca noile celule să fie protejate de atacul anticorpilor, păstrându-și în același timp funcțiile intacte.

Romina Matter-Marone, coautor al cercetării, subliniază importanța acestei abordări pentru pacienții care nu pot fi supuși chimioterapiei necesare pentru transplantul de celule stem.

Simon Garaudé, un alt autor al studiului, adaugă că această tehnică reprezintă un pas spre un sistem sanguin programabil, capabil să îndeplinească diferite funcții la cerere.

Pe lângă leucemie, această tehnică ar putea fi folosită pentru a corecta defecte genetice grave sau pentru a conferi rezistență la anumiți viruși, cum ar fi HIV.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Ideea unui sistem de sânge programabil deschide scenarii revoluționare în medicină, permițând intervenții personalizate și direcționate pentru o varietate de afecțiuni ale sângelui.

Testele clinice pe oameni sunt programate în următorii ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc în 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc în 31 august Noaptea Muzeelor la Sate anunţă startul înscrierilor la a doua ediţiei a nocturnei muzeale dedicate...

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta

De ce e atras omul să ajungă la ‘capătul’ Pământului? Turismul extrem cuprinde planeta În ciuda riscurilor, a costurilor și a problemelor de mediu legate...

‘Minciuna este prea grea acum’: Celine Dion dezvăluie cum a ‘trișat’ pe scenă în timp ce boala își făcea simțită prezența

'Minciuna este prea grea acum': Celine Dion dezvăluie cum a 'trișat' pe scenă în timp ce boala își făcea simțită prezența Celine Dion a încercat...

VIDEO Pamela Anderson – Cum mai arată diva care făcea furori acum 30 de ani

VIDEO Pamela Anderson - Cum mai arată diva care făcea furori acum 30 de ani Pamela Anderson a postat o nouă fotografie fără machiaj. Vedeta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.