Luptă strânsă între trei candidaţi la apropiatele alegeri prezidenţiale din Republica Cehă

Publicat:

Alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, ce vor avea loc vineri şi sâmbătă, propun o luptă strânsă, în trei, între un fost premier miliardar, o economistă şi un general în retragere, câştigătorul scrutinului urmând să ia locul veteranului politician Milos Zeman, notează marţi Reuters, potrivit agerpres

Cele mai recente sondaje recente de opinie îl creditează cu cele mai mari şanse pe generalul în retragere Petr Pavel (61 de ani), fost şef al comitetului militar al NATO în perioada 2015-2018, care şi-a bazat campania electorală pe experienţa sa şi pe poziţia sa prooccidentală. El i-a criticat constant pe fostul premier Andrej Babis şi pe preşedintele la final de mandat Milos Zeman.


Citește și : Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

”Babis personifică mult din ceea ce eu consider că este un mare pericol pentru democraţie – populismul”, a declarat Petr Pavel într-o discuţie cu videobloggerul Cestmir Strakaty.

Şansele miliardarului Andrej Babis (68 de ani), al cărui partid ANO (Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi) este cel mai puternic din parlament, ar putea spori după verdictul primit luni, când un tribunal ceh l-a achitat pe Babis în procesul în care acesta era acuzat de fraudă.

Parchetul ceh ceruse o pedeapsă de închisoare cu suspendare şi plata unei amenzi, acuzându-l pe Andrej Babis că a folosit ilegal 2 milioane de euro din fonduri europene pentru a construi un centru de petrecere a timpului liber şi conferinţe lângă Praga.

Sondajele o creditează cu şansa a treia pe profesoara de economie Danuse Nerudova (44 de ani), fost rector al Universităţii din Brno. Dacă va câştiga scrutinul, ea ar fi prima femeie în funcţia de preşedinte al Republicii Cehe.

În Cehia, preşedintele în general nu are multe atribuţii executive, dar deţine mai multe puteri decât în alte sisteme parlamentare. Şeful statului are un cuvânt puternic în formarea guvernului prin desemnarea prim-ministrului şi reprezintă ţara în străinătate, fiind de asemenea comandant suprem al forţelor armate şi desemnând membrii consiliului de administraţie al băncii centrale.

Citește și : NATO şi UE se angajează să-şi intensifice cooperarea

Ultimele zece zile de mandat ale lui Milos Zeman au fost marcate de intervenţii în forţă ale acestuia în politica internă şi controverse în politica externă în contexul în care, până la începerea invaziei ruse în Ucraina, el dorea să consolideze relaţiile cu Moscova şi cu Beijingul.

Niciun candidat nu ar urma să obţină numărul minim necesar de voturi pentru a fi ales încă din primul tur. Al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru 27-28 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.