X

Luptătorii ruşi refuză ‘în unanimitate’ să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Luptătorii ruşi refuză ‘în unanimitate’ să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Federaţia rusă de lupte a anunţat sâmbătă că luptătorii săi autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice 2024 au refuzat :în unanimitate” să facă deplasarea la Paris, denunţând “restricţii nefondate”, informează AFP

“Nu acceptăm principiul non-sportiv al selecţiei pe care s-a bazat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în stabilirea listei sale de sportivi autorizaţi şi al cărui obiectiv este să submineze unitatea echipei noastre” a explicat Federaţia într-un comunicat, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Luptătorii ruşi au putut să obţină 16 licenţe olimpice din 18 posibile, în condiţii de ameninţări cu sancţiuni şi restricţii nefondate”, se arată în comunicat.

Însă, în lista sa cu luptători ruşi autorizaţi să participe, CIO a reţinut în cele din urmă doar zece, excluzându-i pe cei mai de succes, inclusiv pe dublul campion olimpic Abdulraşid Sadulaev şi pe dublul campion mondial Zaur Uguev.

Astfel, “lumea unificată a luptelor şi-a pierdut ultima şansă de a vedea o competiţie între cei mai puternici la Jocurile Olimpice”, a precizat Federaţia rusă de lupte.

În acest context, conducerea Federaţiei a organizat o întâlnire cu luptătorii invitaţi şi cu antrenorii acestora, în cursul căreia “s-a luat o decizie în unanimitate”, potrivi aceleiaşi surse.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Privaţi de drapelul şi de imnul lor naţional din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei, mulţi sportivi ruşi au ales deja să renunţe la Jocurile Olimpice, denunţând criteriile “discriminatorii”.

Alţi au văzut uşa olimpică închizându-se cauza sprijinului lor faţă de această agresiune sau pentru că se află la cluburi legate de forţele armate sau de securitate, încălcând astfel condiţiile impuse de CIO pentru participarea la JO 2024.

Tags: CIOJocurile olimpiceparis
Sport