Lupte grele în capitala Statului Islamic. Partea veche a orașului Raqqa a fost recucerită

Publicat:

Alianţa arabo-kurdă susţinută de Washington în Siria a reuşit să alunge vineri gruparea Statul Islamic (SI) din oraşul vechi din Raqqa, apropiindu-se de zona cea mai fortificată de jihadişti, a anunţat un purtător de cuvânt al alianţei pentru AFP.

Intrate la 6 iunie în fieful SI, Forţele Democrate Siriene (FDS) i-au alungat pe jihadişti de pe aproape 60% din teritoriul oraşului, care se afla sub controlul acestora din 2014.


Bătălia pentru oraşul vechi a început în urmă cu două luni.

‘Am preluat astăzi controlul asupra întregului oraş vechi (din Raqqa), după lupte împotriva SI’, a anunţat Talal Sello, purtător de cuvânt al FDS. ‘Suntem în apropiere de perimetrul de securitate al SI în centrul oraşului, unde se află principalele cartiere generale’ ale organizaţiei extremiste, a precizat el.

Centrul din Raqqa este compus din oraşul vechi şi cartierul administrativ, unde se află inclusiv fostul sediu al guvernatorului şi clădirile unde îşi aveau sediul serviciile de informaţii. Acest cartier administrativ este puternic securizat de jihadişti, care s-au baricadat acolo.

Sello nu a putut spune cu precizie când vor prelua FDS controlul asupra întregului oraş Raqqa, afirmând doar că operaţiunile se derulează conform ‘planului prevăzut’.

Violenţa luptelor a suscitat temeri cu privire la soarta civililor blocaţi în oraş, Amnesty International estimând că aceştia sunt prinşi în capcana unui ‘labirint mortal’.

ONU estimează la circa 25.000 numărul civililor prezenţi în oraş, în timp ce alţi zeci de mii au fugit, riscând să fie ucişi de trăgători ai SI sau de mine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.