Luptele între rebelii pro-turci din Siria au provocat cel puţin 25 de morţi

Publicat:

Cel puţin 25 de oameni au murit şi zeci au fost răniţi în primele ciocniri izbucnite la sfârşitul săptămânii trecute între facţiuni rebele siriene pro-turce în oraşul Afrin din nordul Siriei, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

Regiunea Afrin, situată în provincia Alep şi cu populaţie majoritar kurdă, a căzut în martie în mâinile armatei turce şi ale aliaţilor sirieni, care au alungat forţele kurde după o ofensivă sângeroasă.


Citește și : Malta: Asasinii jurnalistei Daphne Caruana Galizia au fost identificaţi

Ciocnirile, începute sâmbătă şi continuate duminică, au opus cvasi-totalitatea grupărilor rebele unei singure facţiuni, ‘Tajamo Chouhada al-Charkiya’, acuzată că nu respectă ‘deciziile forţelor turce’ şi de ‘numeroase abuzuri’, a explicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

El a precizat că aceste ciocniri se înscriu în cadrul general al ‘luptei pentru influenţă între grupările’ rebele pro-turce la Afrin, cu obiectivul ‘eliminării Tajamo Chouhada al-Charkiya’.

Luptele, desfăşurate în mai multe cartiere din Afrin, s-au soldat cu 25 de morţi şi zeci de răniţi în cele două tabere, a indicat el.

‘Aceste lupte violente continuă şi sunt fără precedent de când rebelii au cucerit Afrin. Civilii sunt îngroziţi’, a adăugat Abdel Rahmane.

Din cauza violenţelor, forţele turce prezente în oraş patrulează cu tancuri pe străzi şi le-au cerut locuitorilor să rămâne în locuinţe.

Citeşte şi: Lider al unui cartel mexican de droguri, MORT în închisoare

Potrivit OSDO, facţiunea ‘refractară’, care numără circa 200 de combatanţi în majoritate originari din provincia estică Deir Ezzor, a participat la ofensiva pentru cucerirea oraşului Afrin.

Acesta a fost în ultimele luni teatrul unor jafuri, exproprieri şi răpiri, ONU denunţând în august confiscarea sistematică a caselor abandonate, iar Amnesty International, ‘atmosfera de teroare’ din oraş.

Jumătate din cei 300.000 de locuitori din Afrin s-au refugiat din calea forţelor turce, arăta în septembrie un raport al ONU cu privire la Siria, ţară devastată de război din 2011.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: ‘În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată’

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: 'În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată' „În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată. Vom continua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.