‘Lupul de pe Wall Street’ i-a adus mari necazuri fostului premier malaezian. Najib Razak este vinovat de corupție!

Publicat:

Ex-premierul malaezian Najib Razak (foto) a fost găsit vinovat marţi în primul său proces pentru corupţie, la doi ani după căderea guvernului său în urma răsunătorului scandal 1MDB, informează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Najib, în vârstă de 67 de ani, riscă o condamnare la închisoare în acest dosar în care este acuzat că împreună cu apropiaţi ai săi ar fi deturnat fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), destinat să contribuie la dezvoltarea economică a ţării, fraudă de mai multe miliarde de dolari, cu ramificaţii globale.


Citește și: Hanna a făcut DEZASTRU în Mexic (VIDEO)! Doi oameni au murit și patru sunt dispăruți

O parte din fondurile deturnate ar fi servit la finanţarea filmului “The Wolf of Wall Street” cu Leonardo Di Caprio în rolul principal, în timp ce reputaţia băncii Goldman Sachs a fost grav afectată de scandal.

Indignarea malaezienilor împotriva acestui jaf a jucat un rol important în înfrângerea electorală surprinzătoare din 2018 a coaliţiei conduse de Najib Razak, care se afla în fruntea guvernului din 2009.

Sentinţa pune totuşi la încercare forţa statului de drept în Malaezia, întrucât partidul lui Najib Razak a redobândit puterea în luna martie după căderea unei coaliţii reformiste. Unii observatori se tem ca această alternanţă să nu afecteze deznodământul procesului.

La 16 luni după începerea dezbaterilor, Înalta Curte de la Kuala Lumpur şi-a anunţat marţi decizia în acest prim proces, care are ca obiect transferul a 42 de milioane de ringgit (9,9 milioane de dolari) de la SRC International, o entitate a fondului, spre conturile bancare ale lui Najib Razak.

Acesta din urmă a respins sistematic toate acuzaţiile.

Dar judecătorul Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali i-a respins metodic toate argumentele pentru a-l declara în cele din urmă vinovat de şapte capete de acuzare pentru abuz de putere, abuz de încredere şi spălare de bani.

“După examinarea tuturor probelor în acest proces, consider că parchetul i-a întocmit dosarul cu succes”, a declarat magistratul.

Abuzul de putere şi abuzul de încredere sunt pasibile de 20 de ani închisoare, iar spălarea de bani – de alţi 15 ani de detenţie.

Pedeapsa nu a fost încă pronunţată. Najib Razak urmează să facă recurs şi ar putea evita pentru moment să fie plasat în detenţie. O confirmare a condamnării sale l-ar îndepărta pentru ani mulţi de orice funcţie oficială.

Najib Razak afirmă că nu ştia de niciun transfer de bani. Avocaţii săi îl prezintă pe fostul premier drept victimă, desemnându-l pe finanţistul malaezian, Low Taek Jho, ca principal responsabil de jaful comis.

Supranumit Jho Low şi dat în urmărire în Malaezia şi SUA, Low Taek Jho este de negăsit, dar şi-a susţinut la rândul său nevinovăţia prin intermediul avocaţilor săi.

Tribunalul a considerat totuşi “trasă de păr” teza potrivit căreia Najib Razak ar fi fost înşelat de Low Taek Jho, la fel şi argumentul conform căruia fostul premier credea că sumele din contul său corespund unei donaţii din partea monarhiei saudite.

Revenirea la putere în martie a partidului său UMNO într-un guvern de coaliţie a constituit o urmare a căderii alianţei reformatoare a lui Mahathir Mohamad.

De atunci, împotriva oricărei aşteptări, urmăririle penale împotriva lui Riza Aziz, ginerele fostului premier şi unul dintre producătorii filmului “The Wolf of Wall Street”, au fost abandonate în cadrul unui acord cu ministerul public.

Parchetul a renunţat de asemenea la mai multe zeci de capete de acuzare împotriva unui aliat al fostului premier, Musa Aman, ex-lider al statului malaezian Sabah.

Deturnările judecate în primul proces al lui Najib Razak sunt modeste faţă de cele vizate în cel de-al doilea proces al său, cel mai important, care se referă la peste 500 milioane de dolari.

Citește și: Donald Trump a anunțat numele noului ambasador american în Germania

Ministerul de Justiţie american, care îşi desfăşoară propria anchetă asupra acuzaţiilor de spălare de bani prin sistemul financiar american, estimează că 4,5 miliarde de dolari au fost deturnate din Fondul suveran de către fostul premier malaezian şi de apropiaţii săi.

Malaezia acuzase banca Goldman Sachs şi mai mulţi responsabili ai acesteia că ar fi permis deturnările, organizând o emisiune de obligaţiuni de 6,5 miliarde de dolari pentru 1MDB.

Dar vinerea trecută Malaezia a încheiat un acord de 3,9 miliarde de dolari în schimbul încetării urmăririi împotriva acestei bănci din Wall Street.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.