Luxemburgul își recheamă ambasadorul de la Moscova

Publicat:

Luxemburgul a anunţat miercuri că îşi recheamă ambasadorul din Rusia pentru ‘consultări’ în urma atacului chimic împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie, pe teritoriul Marii Britanii, informează AFP şi Reuters, această decizie intervenind la o zi după ce a anunţat că nu va expulza diplomaţi ruşi în acest caz, potrivit EFE, transmite și agerpres.

‘Guvernul luxemburghez condamnă cu fermitate atacul şi subscrie analizei guvernului britanic, potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de acest act şi că nu există altă explicaţie plauzibilă’, apreciază executivul într-un comunicat.


Citește și: Două avioane de pasageri s-au ciocnit pe cel mai mare aeroport din Israel – FOTO/VIDEO

Cu o zi în urmă, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn (foto), confirmase pentru ziarul local ‘Wort’ că autorităţile Ducatului ‘nu vor pedepsi responsabilii Moscovei dacă nu sunt 100% sigure că aceştia sunt implicaţi în activităţi ilegale, cum ar fi spionajul’.

‘Avem un număr foarte limitat de diplomaţi ruşi şi, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu putem dovedi că un spion sau o persoană lucrează împotriva intereselor luxemburgheze’, a declarat el pentru postul de radio RTL Luxembourg.

În nota publicată miercuri, guvernul luxemburghez subliniază că este ‘pe deplin solidar cu Marea Britanie în faţa acestei provocări serioase la adresa securităţii noastre comune’, referindu-se la atacul asupra celor doi Skripal în data de 4 martie.

Astfel, chiar dacă nu expulzează niciun diplomat rus, Luxemburgul se alătură celorlalte state din UE care au luat măsuri coordonate de represalii împotriva Rusiei în cazul Skripal.

Citește și: Șeful Pentagonului știe care este scopul rușilor: ‘Vor să spargă unitatea NATO’

Circa 121 de expulzări au fost decretate începând de luni de 26 de state, între care UE şi 18 ţări membre ale Uniunii Europene, în cadrul unor măsuri fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece.

De asemenea, NATO a anunţat marţi că a decis să retragă acreditările pentru şapte membri ai misiunii ruse şi a respins trei solicitări de acreditări suplimentare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.