Luxemburgul solicită o dezbatere în cadrul NATO cu privire la ofensiva Turciei în Afrin

Publicat:

Luxemburgul a solicitat vineri o dezbatere în cadrul NATO cu privire la ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva forţelor kurde care au ajutat coaliţia internaţională în lupta contra grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP, potrivit agerpres.

“NATO este un club în care valorile democratice sunt respectate. Atunci când sunt nori, este nevoie de o dezbatere”, a explicat şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de externe, la sediul Alianţei la Bruxelles.


Citește și : Donald Trump susține că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii ambasadei americane

“Trebuie să putem vorbi liber despre orice problemă care se petrece în rândul NATO. Reuniunile ministeriale nu sunt un ghişeu de înregistrare a discuţiilor dintre ambasadori”, a protestat el.

Mai mulţi membri NATO consideră că ofensiva turcă din nordul Siriei trebuie să fie dezbătută în cadrul Alianţei, pentru că este “un factor de tensiuni şi preocupări”.

Subiectul – spinos – a fost evitat în cursul unei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei, în februarie. Decizia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a continua operaţiunile militare pentru a disloca forţele kurde din nordul Siriei după ce a expulzat Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), braţul armat al Forţelor Democratice Siriene (SDF), din oraşul Afrin, a provocat mânia ministrului luxemburghez.

“Kurzii din YPG au ajutat coaliţia internaţională şi forţele americane, ei au eliberat oraşul Raqqa. Nu-i putem amesteca cu teroriştii”, a acuzat el.

Miliţia kurdă a YPG este considerată drept ‘teroristă’ de către Turcia, dar este un aliat important al Washingtonului în lupta contra SI.

Citește și : Angela Merkel afirmă că actualul acord privind programul nuclear iranian „nu este suficient”

Trupe americane, care continuă să îi sprijine pe combatanţii kurzi în lupta lor împotriva SI, sunt în prezent staţionate la Manbij, la circa 100 de kilometri est de Afrin.

Jean Asselborn a sublinait că a primit sprijinul a numeroşi colegi. Secretarul de stat american “Mike Pompeo nu a reacţionat, dar nu cred că nu este de acord”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.