M5S insistă pentru organizarea de noi alegeri legislative în Italia

Publicat:

Liderul Mişcării 5 Stele din Italia (M5S, antisistem), Luigi Di Maio, a făcut din nou apel la organizarea de alegeri anticipate în luna iunie, pentru a se depăşi impasul politic rezultat din alegerile generale din martie, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat ziarului Il Fatto Quotidiano, Luigi Di Maio a afirmat că noi alegeri ar putea fi organizate pe 24 iunie, subliniind că obiecţiile tehnice potrivit cărora este necesar mai mult timp pentru organizarea unui nou scrutin pentru italienii din străinătate sunt neîntemeiate şi contrare Constituţiei.


Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a convocat o nouă rundă de consultări la 7 mai pentru a discuta despre formarea unui nou guvern şi pentru a încerca să pună capăt blocajului politic ce durează de nouă săptămâni după alegerile din martie încheiate fără niciun câştigător clar.

Întrebat dacă este necesară modificarea legii electorale înainte de revenirea la urne, Di Maio a răspuns: “Nu se poate face, noi (partidele) am risipi ani certându-ne pe această temă”.

La alegerile naţionale de la 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.

Până în prezent, patru runde de consultări, două conduse de preşedinte şi două de liderii parlamentari, nu au reuşit să conducă la un consens pentru formarea unui nou guvern.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Preşedintele Sergio Mattarella nu doreşte dizolvarea parlamentului şi speră în schimb să găsească un guvern provizoriu care să elaboreze bugetul pentru 2019, ce trebuie aprobat până la sfârşitul lunii decembrie.

Luigi Di Maio a afirmat că Mattarella nu a făcut niciodată această solicitare Mişcării 5 Stele în timpul consultărilor şi a respins ideea unui guvern provizoriu, despre care a afirmat că reprezintă o modalitate de a încerca să păcălească formaţiunea sa politică.

“Odată ce un guvern îşi va începe activitatea, se va agăţa de putere cu orice preţ”, a mai spus Di Maio în interviu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.