Macedonia de Nord dă startul primului recensământ în aproape 20 de ani

Publicat:

Autorităţile din Macedonia de Nord au început duminică recensământul populaţiei, prima operaţiune statistică de acest tip în 19 ani, de importanţă crucială pentru a actualiza nu doar numărul locuitorilor, ci şi componenţa etnică a acestei ţări balcanice, transmite EFE, potrivit agerpres

Recensământul era programat iniţial pentru luna aprilie, însă din cauza recrudescenţei cazurilor de coronavirus a fost amânat pentru a evita orice fel de impact negativ asupra situaţiei sanitare.


Citește și :  După zile întregi de căutări intense, marina americană îi declară MORŢI pe militarii aflaţi la bordul elicopterului PRĂBUŞIT în Pacific

Autorităţile au dat asigurări că vor fi strict respectate toate protocoalele de securitate anticoronavirus şi că niciun funcţionar nu va intra în locuinţele cetăţenilor, urmând ca interviurile să fie realizate la uşile de acces în clădiri sau apartamente. Totodată, este interzis să li se ofere alimente sau băuturi cenzorilor.

Recensământul va continua până la 30 septembrie, iar responsabilii Biroului de Statistică au anunţat că primele rezultate vor începe să fie date publicităţii în circa patru luni.

Operaţiunea de recenzare a populaţiei a început în martie în străinătate pentru înregistrarea cetăţenilor nord-macedoneni care trăiesc în alte ţări sau pe alte continente. Cea mai mare parte a diasporei nord-macedonene se află în Germania, Italia, Elveţia, SUA, Canada şi Australia.

Potrivit ultimului recensământ realizat în 2002, populaţia Macedoniei de Nord este de circa 2 milioane de persoane, din care 65% sunt de etnie macedoneană, 25% sunt de etnie albaneză, 3,8% turcă şi alte grupuri etnice reduse ca număr, precum rromi, sârbi, bosniaci sau persoane care se declară valahi. Circa 65% s-au declarat creştini ortodocşi, iar 33% musulmani suniţi.

Recensământul populaţiei este un instrument important, dar şi controversat în această ţară multietnică, dat fiind că multe dintre drepturile grupurilor minoritare depind de numărul de cetăţeni care aparţin oficial acestor minorităţi raportat la majoritatea nord-macedoneană.

Citește și : Italia cere o mai mare responsabilitate a UE în faţa crizelor internaţionale

Constituţia ţării stipulează dreptul la o a doua limbă oficială pentru un grup etnic minoritar care reprezintă cel puţin 20% din populaţia ţării. În această situaţie se află populaţia de etnie albaneză, însă la nivel municipal de drepturi similare se bucură şi etnicii sârbi, turci sau rromi.

Macedonia de Nord nu a mai organizat un recensământ din 2002. Recensământul care începuse în 2011 a fost blocat înainte de a putea fi finalizat, din cauza neregulilor care afectau tocmai datele privind cetăţenii care aparţin minorităţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.