Macedonia de Nord donează Ucrainei 12 elicoptere sovietice MI-24

Publicat:

Guvernul Macedoniei de Nord a decis joi să doneze Ucrainei un număr de 12 elicoptere sovietice MI-24, în cadrul celui de-al optulea pachet de ajutor militar din partea micii republici balcanice, de la începutul agresiunii ruseşti, notează EFE, potrivit agerpres.

“Guvernul a acceptat acordul dintre Ministerul Apărării din Macedonia de Nord şi Ministerul Apărării din Ucraina privind donarea elicopterelor”, a informat executivul macedonean într-un comunicat.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Elicopterele de luptă, produse în anii ’80, au fost achiziţionate din Ucraina în 2001. Aparatele nu au mai fost folosite din 2015 şi doar două dintre ele au fost modernizate.

“Elicopterele nu au mai fost prevăzute în pregătirea armatei noastre şi, prin modernizarea noastră, nu vor mai face parte integrantă din ea. Din aceste motive, s-a apreciat că nu sunt necesare”, a declarat presei de la Skopje ministrul Apărării, Slavjanka Petrovska.

Anul trecut, Macedonia de Nord a trimis Ucrainei patru avioane de vânătoare Suhoi SU-25, câteva vehicule blindate şi alte echipamente militare.

Totodată, a donat zece tancuri sovietice T-72, o treime din numărul total de tancuri ale micii armate a Macedoniei de Nord, care este membră NATO.

Petrovska a adăugat că echipamentele donate vor fi înlocuite în următorii ani cu armament de fabricaţie occidentală, ceea ce va contribui la modernizarea forţelor armate.

Potrivit estimărilor, ajutorul militar acordat de Skopje Kievului de la începutul războiului din Ucraina se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro.

Macedonia de Nord, cu o populaţie de circa două milioane de locuitori, se află printre primele cinci ţări membre NATO în ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei pe cap de locuitor, potrivit guvernului de la Skopje.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Macedonia de Nord a menţinut relaţii bilaterale bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar, de la începutul invaziei ruseşti, a susţinut în mod clar Ucraina.

De asemenea, Macedonia de Nord s-a alăturat tuturor sancţiunilor occidentale şi ale UE împotriva Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.