Macedonia de Nord va obţine dreptul de a începe discuţiile de aderare la UE la sfârşitul anului, susţin diplomaţii

Publicat:

Macedonia de Nord va câştiga, cel mai probabil, susţinerea necesară pentru a începe discuţiile de aderare la sfârşitul lui 2019, susţin diplomaţii, însă Albania nu are parte de susţinerea Franţei, Germaniei şi Olandei, relatează Reuters, scrie news.ro .

În ciuda retoricii UE că blocul european trebuie să accepte noi membri din Balcanii de Vest pentru a-şi sedimenta influenţa în regiune, sentimentele anti-imigranţi au crescut îndoielile în acest sens printre statele membre.


Citește și : Emmanuel Macron îl primeşte luni, la Paris, pe omologul său ucrainean

Susţinute de mai multe guverne din UE şi de Comisia Europeană, Albania şi Macedonia de Nord au sperat că miniştrii europeni vor aproba începerea discuţiilor de aderare la o întâlnire de pe 18 iunie din Luxemburg.

Însă niciuna dintre ţări nu va primi atunci unda verde, conform unor diplomaţi şi oficiali UE, chiar dacă 13 ţări UE, printre care şi Italia şi Polonia, precum şi Comisia Europeană şi-au anunţat susţinerea oficială.

Acum, cel mai probabil se va ajunge la un acord între guvernele UE în septembrie, însă doar pentru Macedonia de Nord, cea care va face parte şi din NATO începând cu 2020.

„Macedonia de Nord are o şansă mare de a începe discuţiile de aderare, având în vedere rezolvarea disputei privind numele”, a declarat un oficial UE.

Schimbarea numelui fostei republici iugoslave – din Macedonia în Macedonia de Nord, oprind astfel o dispută cu Grecia – va convinge cel mai probabil Parisul, Berlinul şi Haga să susţină ţara pentru a începe discuţiile privind aderarea.

Citește și : Antonio Guterres cere o anchetă independentă în cazul petrolierelor din Marea Oman

„Însă Albania reprezintă în continuare o mare problemă pentru unele guverne. Nu arată aşa de promiţător”, a adăugat oficialul.

Văzută ca una dintre cele mai corupte ţări din Europa, conform Transparency International, Albania a făcut progrese limitate privind spălarea de bani, conform oficialilor UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața

Accident în Italia: Un cetățean moldovean și-a pierdut viața Un moldovean de 39 de ani și-a pierdut viața în urma unui grav accident în Italia....

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris

Ion „Hulk” Cuțelaba, victorie în gala UFC de la Paris Ion Cuțelaba a obținut prima victorie în "Ultimate Fighting Championship" după un an și jumătate....

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii

Specialiștii au stabilit cît timp pot să petreacă pe internet copiii Potrivit experților, rețeaua poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea copilului, dar folosirea îndelungată a...

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos

Pentru prima dată, energiile regenerabile furnizează majoritatea energiei electrice în Țările de Jos Pentru prima dată în istoria Țărilor de Jos, în prima jumătate a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.