Macedonia : Procesul premierului Zoran Zaev, acuzat de corupție, a început marţi

Publicat:

Procesul premierului macedonean, Zoran Zaev, acuzat că a luat mită circa 160.000 de euro în 2013, când era primar al unui oraş, a început marţi la un tribunal din Skopje după mai multe amânări, relatează AFP.

Zoran Zaev (43 de ani), un social-democrat aflat la putere din iunie 2017, este învinuit că a perceput suma respectivă de la un om de afaceri local pentru a-l ajuta să achiziţioneze un teren municipal pentru construcţii la Strumica (sud-est), unde era primar, conform agerpres.


”Vom dovedi că Zoran Zaev, în calitatea sa de primar în Strumica, a luat mită în 2013 şi că se face vinovat de acest fapt”, a declarat procuroarea Valentina Bislimovska.

Deschiderea procesului a fost în mod constant amânată de la începutul lui 2016.

Citește și : NATO îşi va continua sprijinul pentru instruirea forţelor armate ale Irakului (Jens Stoltenberg)

Zaev a denunţat ceea ce el a numit ”fabricarea unui act de acuzare cu intenţii răuvoitoare”, ce vizează, în opinia sa, ”să-l împiedice să facă politică”. ”Absurditatea acestei acuzaţii de mită va fi dovedită”, a declarat Zaev presei după audiere.

Parchetul contează pe o înregistrare video cu o cameră ascunsă în timpul conversaţiei lui Zaev cu oameni de afaceri.

Avocatul premierului Zaev, Filip Medarski, contestă legalitatea acestei dovezi. ”Elementul crucial pentru a dovedi existenţa unei acţiuni infracţionale de care este acuzat Zaev ar fi o tranzacţie care, în acest caz, nu există”, a declarat Medarski.

Zoran Zaev a explicat că i-a cerut omului de afaceri dacă poate să facă o donaţie pentru construirea unei biserici, şi nu mită.

Înregistrarea a fost difuzată în 2015 pe Youtube, în plină criză politică în Macedonia, când opoziţia, condusă în acea vreme de către Zaev, difuza înregistrări ce păreau că dezvăluie o corupţie masivă a puterii fostului premier Nikola Gruevski, care s-a aflat la guvernare timp de zece ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.