X

Macron a discutat cu papa Francisc despre eutanasie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni cu papa Francisc despre dezbaterea privind sfârşitul vieţii, un subiect delicat care îngrijorează Vaticanul şi în legătură cu care Franţa se pregăteşte să lanseze o “convenţie cetăţenească” pentru a duce la o eventuală schimbare a legii, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Pe tema sfârşitului vieţii, am vorbit despre această iniţiativă cu papa Francisc, spunându-i că nu-mi place cuvântul ‘eutanasie'”, a declarat şeful statului francez pentru săptămânalul Le Point, apreciind că “moartea este un moment al vieţii, nu un act tehnic”.

Citeşte şi: Preşedintele german face o vizită surpriză la Kiev – Black News

Papa Francisc, care l-a primit luni la Vatican pe Emmanuel Macron, s-a exprimat vineri împotriva eutanasiei într-un discurs rostit în faţa unei delegaţii de aleşi francezi, cerând dimpotrivă la “acompanierea vieţii până la sfârşitul ei firesc”.

Vaticanul consideră eutanasia o “crima împotriva vieţii umane” şi sinuciderea asistată un “păcat grav”, iar cei care decid să recurgă la această metodă de a pune capăt vieţii nu pot primi împărtăşania.

O “convenţie cetăţenească” privind sfârşitul vieţii va începe în decembrie în Franţa pentru a ghida guvernul asupra unei posibile modificări a legii.

Alegerea celor 150 de francezi care vor dezbate acest subiect timp de câteva luni începe în cursul zilei de marţi, a anunţat organizatorul convenţiei cetăţeneşti, Consiliul Economic, Social şi de Mediu (Cese).

În septembrie, Comitetul naţional consultativ de etică a apreciat că “un ajutor activ pentru a muri” s-ar putea aplica în Franţa, însă “în anumite condiţii stricte”.

“Calea propusă de Comitetul de etică este interesantă”, a declarat Macron, menţionând cazul “persoanelor cu boli incurabile”, precum boala Charcot.

Emmanuel Macron, care intenţionează să facă din subiectul eutanasiei marea reformă socială a celui de-al doilea mandat al său, a dat asigurări că nu vrea să “aibă drept de preemţiune asupra dezbaterii”, pe care a considerat-o “uneori simplificată”.

Citeşte şi: Zelenski: Sentimentul de înfrângere devine tot mai puternic în Rusia – Black News

“Moartea mea îmi aparţine? Este o întrebare intimidantă, nu sunt sigur că am răspunsul”, a declarat el pentru Le Point.

“Constituţional, sfârşitul vieţii nu este subiect de referendum”, a spus el, părând să privilegieze calea parlamentară pentru o eventuală modificare a cadrului legal. 

Tags: boala CharcotEmmanuel MacroneutanasiePapa Franciscvatican
Categorii: Externe